Πνευμονογαστρικό νεύρο: τι είναι και πώς καταπολεμά το στρες

Πνευμονογαστρικό νεύρο για διαχείριση στρες, λιγότερο άγχος, κρίσεις πανικού One Breath Mindfulness Center

Τι είναι το πνευμονογαστρικό νεύρο

Το πνευμονογαστρικό νεύρο, ή vagus nerve στα αγγλικά, είναι το πιο περίπλοκο νεύρο του σώματος καθώς βοηθά στην πέψη, τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή και τη χαλάρωση, δια μέσου αυτού, διέρχεται σχεδόν το 80% των νευρικών του ινών.

Πρόκειται για μια δέσμη νεύρων που ξεκινάει από την κορυφή του νωτιαίου μυελού και συνδέει με νευρώνες τα κυριότερα όργανα του σώματος όπως την καρδιά, τους πνεύμονες, το πεπτικό σύστημα.

Ονομάζεται έτσι διότι η λέξη vagus στα λατινικά αναφέρεται στην «περιπλάνηση» και καθώς είναι το μεγαλύτερο νεύρο στο ανθρώπινο σώμα, είναι το νεύρο που περιπλανιέται μέσα στον οργανισμό και το νευρικό σύστημα.

Αυτό το νεύρο αναφέρεται συνήθως ως «δεύτερος εγκέφαλος» λόγω της ικανότητάς του να επικοινωνεί από τον εγκέφαλο στο έντερο. Επιπλέον, προλαμβάνει τις φλεγμονές ρυθμίζοντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα του σώματος. ⁠

Τι επηρεάζει το πνευμονογαστρικό νεύρο

Το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι υπεύθυνο για τις λειτουργίες διάφορων εσωτερικών οργάνων, όπως:

  • Πέψη

  • Καρδιακός παλμός

  • Αναπνοή

  • Καρδιαναπνευστική λειτουργία

  • Αντανακλαστικές αντιδράσεις όπως ο βήχας, η κατάποση, το φτέρνισμα και ο εμετός

Παίζει σημαντικό ρόλο στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, που ελέγχει τις δράσεις που κάνει ο ανθρώπινος οργανισμός ασυναίσθητα, όπως η ανπανοή και η πέψη. Ωστόσο, εάν το σώμα δεν είναι σε θέση να ρυθμίσει το πνευμονογαστρικό νεύρο, θα βρίσκεται σε μια συνεχή κατάσταση «πάλης ή φυγής», δημιουργώντας φλεγμονές, αδυναμία επούλωσης του μεταιχμιακού συστήματος και κακό πνευμονογαστρικό τόνο (vagal tone).⁠

Πνευμονογαστρικό νεύρο: το νεύρο της αγάπης

Έρευνες από τον σπουδαιότερο ερευνητή του συγκεκριμένου νεύρου, Stephen Porges, έχουν δείξει πως συνδέεται με την εσωτερική γαλήνη και την ευτυχία, γι᾽ αυτό και έχει ονομαστεί και νεύρο της αγάπης. Σύμφωνα με τις έρευνες, άτομα που εκτέθηκαν σε ιστορίες ή εικόνες που διέγειραν το αίσθημα της ενσυναίσθησης, η δραστηριότητα του πνευμονογαστρικού νεύρου αυξανόταν κατακόρυφα.  

Ένα υγιές πνευμονογαστρικό νεύρο μας βοηθά να ζούμε με ενσυναίσθηση, ευγνωμοσύνη, κατανόηση, μας κρατά σε επαφή με τις αισθήσεις και τα συναισθήματά μας. Επιπλέον, βοηθά γιατί προάγει τους κοινωνικούς δεσμούς, αλλά και την αίσθηση πληρότητας και ικανοποίησης από τη ζωή μας.

Πώς ενεργοποιούμε το πνευμονογαστρικό νεύρο

Όσο πιο ενεργοποιημένο είναι το πνευμονογαστρικό νεύρο, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορούμε να διαχειριζόμαστε το στρες και το άγχος στη ζωή μας και να ζούμε με περισσότερη ηρεμία και ευεξία.

Μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε και να ενεργοποιήσουμε τη λειτουργία του πνευμονογαστρικού νεύρου, είναι:⁠

  • Οι βαθιές συνειδητές αναπνοές⁠

  • Η yoga⁠

  • Το τραγούδι⁠

  • Ο διαλογισμός⁠

  • Η κρυοθεραπεία⁠

  • Το γέλιο⁠

Live Webinar για το πνευμονογαστρικό νεύρο

Για να μάθετε τρόπους να ενεργοποιείτε αυτό το νεύρο και να διατηρείτε τα επίπεδα του στρες χαμηλά, παρακολουθήστε το επόμενο Live Webinar που θα γίνει την Τρίτη 28/2/2023 στις 18:00 για τους συνδρομητές της online πλατφόρμας Together. Για να δείτε περισσότερα και να γίνετε μέλος πατήστε εδώ.