Νέα χρονιά με περισσότερη επίγνωση

Συχνά με τον ερχομό κάθε νέας χρονιάς, παίρνουμε την απόφαση να γίνουμε καλύτεροι -να γυμναζόμαστε περισσότερο, να τρώμε καλύτερα, να περνάμε περισσότερο χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά μας, να πετύχουμε όλους τους στόχους που έμειναν ανεκπλήρωτοι στο παρελθόν. Και μερικές φορές θέτουμε τον πήχη πολύ ψηλά, με αποτέλεσμα να απογοητευόμαστε όταν αυτά που επιθυμούμε δεν πραγματοποιούνται (συχνά μέσα στις πρώτες κιόλας εβδομάδες του έτους!) και έτσι τα παρατάμε απογοητευμένοι.⁠

Αυτή τη χρονιά θα μπορούσαμε να δούμε ίσως ολόκληρο το έτος σαν μια ευκαιρία για πρακτική, παραμένοντας ευγενικοί και επιεικείς απέναντι στον εαυτό μας γνωρίζοντας ότι:

Η πρόθεση είναι το πιο σημαντικό

Εξετάζοντας τις πραγματικές προθέσεις πίσω από τους στόχους μας, θα αντιληφθούμε τι είναι αυτό που έχουμε στ᾽ αλήθεια ανάγκη. Για παράδειγμα αν επιθυμούμε να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο ο ή να ξεκινήσουμε μια καθημερινή πρακτική διαλογισμού, ποιο είναι το κίνητρό μας; Αν γνωρίζουμε ότι η ανάγκη μας είναι να φροντίσουμε την υγεία μας και να καλλιεργήσουμε ψυχική σθένος για να αντιμετωπίζουμε το στρες καλύτερα, είναι πιο πιθανό να παραμείνουμε πιστοί στις προθέσεις μας.

Θα κάνουμε παρακάμψεις

Όσο καλές προθέσεις και αν έχουμε, όση προσπάθεια και αν καταβάλλουμε, θα παρακάμψουμε από τους αρχικούς στόχους μας. Είναι μέσα στο πρόγραμμα. Η ζωή συμβαίνει και είναι απρόβλεπτη - γι᾽ αυτό και τόσο μοναδική! Δεν είμαστε φτιαγμένοι για να είμαστε τέλειοι. Αν το γνωρίζουμε από την αρχή και το αναμένουμε, μπορούμε πιο εύκολα να διαγράψουμε καινούρια πορεία.

Κάθε μέρα είναι μια καινούρια αρχή

Τίποτα δεν τελείωσε αν μια μέρα χάσουμε μια πρακτική διαλογισμού ή αν αρρωστήσουμε και δεν καταφέρουμε να γυμναστούμε. Κάθε μέρα μπορούμε να βλέπουμε τον κόσμο με καινούρια ματιά και να ξεκινάμε από την αρχή. Έχουμε πάντα αυτή τη νέα ευκαιρία που ξετυλίγεται μπροστά μας και είναι στο χέρι μας να τη βιώσουμε πλήρως, ανανεώνοντας την πρόθεσή μας.

Μπορούμε να είμαστε επιεικείς με τον εαυτό μας

Στην πρακτική mindfulness καλλιεργούμε στάση αποδοχής απέναντι σε ό,τι συμβαίνει στη ζωή μας - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι πάντα εύκολο. Και κάποιες φορές μας είναι πιο εύκολο να δείξουμε επιείκεια και συμπόνοια προς τους άλλους παρά προς τον ίδιο μας τον εαυτό. Αυτή τη χρονιά λοιπόν θα μπορούσε μια από τις προθέσεις μας να είναι η γλυκύτητα και η αποδοχή στον εαυτό μας, έστω και αν δεν πετυχαίνουμε όλα όσα έχουμε αποφασίσει να κάνουμε. Η αλλαγή έρχεται και μένει μόνο όταν γίνεται με αγάπη, κατανόηση και αποδοχή. Καλή μας χρονιά!


82594760_2291649141134885_3941412060708995072_o.png

Εντάξτε τη θεραπευτική πρακτική mindfulness στη ζωή σας

Μάθετε για το πρόγραμμα Mείωσης Άγχους με βάση το Mindfulness που εφαρμόζεται σε νοσοκομεία και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, στις ανοιχτές ενημερωτικές παρουσιάσεις που διοργανώνουμε όλη τη χρονιά.