Mindfulness και κρίση άγχους: Η τεχνική 5-4-3-2-1

 

Όταν βιώνουμε έντονο στρες, συχνά χάνουμε την επαφή με το σώμα και το περιβάλλον μας και εστιάζουμε στις σκέψεις ή στις ιστορίες που πλάθει ο νους μας σχετικά με τη δυσκολία που βιώνουμε. Το αποτέλεσμα είναι να αισθανόμαστε ακόμη πιο άσχημα, δημιουργώντας επιπλέον άγχος.


Τεχνική γείωσης

Μια από τις αποτελεσματικότερες τεχνικές γείωσης και αντιμετώπισης τέτοιων κρίσεων άγχους ή πανικού είναι η άσκηση 5-4-3-2-1. Με αυτή την άσκηση, συνειδητά φέρνουμε την προσοχή μας σε:

  • 5 αντικείμενα που μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας στο περιβάλλον όπου βρισκόμαστε.

  • 4 αισθήσεις που μπορούμε να αναγνωρίσουμε στο σώμα μας (όπως πίεση, ζέστη, σφίξιμο κλπ). Εναλλακτικά μπορούμε να αγγίξουμε αντικείμενα που βρίσκονται στο χώρο και να νιώσουμε την αίσθηση στα χέρια μας.

  • 3 ήχους που αντιλαμβανόμαστε μέσα από την αίσθηση της ακοής, κοντινούς ή μακρινούς.

  • 2 μυρωδιές που γίνονται αντιληπτές. Ίσως είναι το άρωμα που φοράμε ή μυρωδιές που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, έστω και πολύ λεπτές.

  • 1 γεύση που αντιλαμβανόμαστε αυτή τη στιγμή. Μπορεί να είναι η γεύση που υπάρχει στο στόμα ήδη, ή να γευτούμε κάποιο ρόφημα, αν έχουμε.

Η τεχνική αυτή φέρνει την προσοχή μας στο παρόν και στις πέντε αισθήσεις μας και προσφέρει μια ευεργετική παύση από τη ροή των σκέψεων. Ολοκληρώνοντας, παρατηρήστε πώς νιώθετε και εάν έχει αλλάξει κάτι στην ένταση του στρες που βιώνετε.

Στην Online πλατφόρμα wellbeing: MINDFULNESS TOGETHER, θα βρείτε πολλές επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές και ασκήσεις για να διαχειρίζεστε το άγχος καλύτερα.

Διαβάστε ακόμη:

 

Wellbeing Together Online Platform Meditation Mindfulness

Online Πλατφόρμα Wellbeing Together

Η μοναδική επιστημονικά τεκμηριωμένη πλατφόρμα mindfulness και wellbeing στα ελληνικά! Περιλαμβάνει:

✔ Εβδομαδιαία Live Webinars με τη Μυρτώ Λεγάκη

✔ Ηχογραφημένους διαλογισμούς

✔ Εξειδικευμένα workshops

✔ Workbooks ασκήσεων & συμβουλών

✔ Απευθείας υποστήριξη από τη Μυρτώ Λεγάκη

✔ Πρόγραμμα διαλογισμού για αρχάριους

 

One Breath Mindfulness Center Blog, άρθρα, ενσυνειδητότητα, διαλογισμός, υγεία, ψυχική υγεία, mindfulness, Μυρτώ Λεγάκη