Απελευθερώνοντας το στρες από το σώμα

 

Το στρες κατοικεί στο σώμα. Όσο και αν εκφράζεται μἐσα από τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, βρίσκει καταφύγιο μέσα στο σώμα. Γίνεται κορτιζόλη και αδρεναλίνη. Πώς μπορούμε να ελευθερώσουμε το στρες που έχει συγκεντρωθεί στο σώμα, ειδικά όταν αυτό είναι χρόνιο;

Η επίδραση του στρες στο σώμα

Το στρες συνοδεύεται από την έκκριση ορμονών στον οργανισμό, που ονομάζονται κορτιζόλη και αδρεναλίνη. Όταν βιώνουμε στρες, εκκρίνεται ένα βιοχημικό κοκτέιλ που κατακλύζει τον εγκέφαλο και το νευρικό μας σύστημα. Επηρεάζει όλα τα συστήματα του οργανισμού μας: καρδιαγγειακό, αναπνευστικό, πεπτικό, μυοσκελετικό, ορμονικό και ενδοκρινολογικό. Αυτό μεταφράζεται σε μια σειρά από συμπτώματα, που για κάθε άνθρωπο ίσως διαφέρουν, αλλά γενικότερα μπορεί να είναι:

  • Σφιγμένοι μυς

  • Kοφτή αναπνοή

  • Βάρος στο στήθος

  • Πονοκέφαλοι

  • Ταχυκαρδία

  • Αϋπνίες

  • Ευερέθιστο έντερο

  • Ορμονικές διαταραχές.

Τρόποι απελευθέρωσης στρες από το σώμα

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν βιώνουμε τα συμπτώματα του στρες στο σώμα; Απελευθερώνουμε την ένταση μέσα από το ίδιο το σώμα, δίνοντας έτσι μήνυμα στο νευρικό μας σύστημα ότι έχουμε περισσότερο έλεγχο, ότι δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση απειλής, ότι είμαστε αρκετά ασφαλείς για να ηρεμήσουμε και να επανέλθουμε σε ομοιόσταση.

  1. Σφίγγουμε καλά τους ώμους για μερικά δευτερόλεπτα, σηκώνοντάς τους ψηλά και με την εκπνοή απελευθερώνουμε. Οι ώμοι και ο αυχένας είναι από τις πρώτες και πιο συχνές περιοχές όπου εκδηλώνεται σφίξιμο και ένταση λόγω του στρες.

  2. Τινάζουμε τα χέρια και τις παλάμες για ένα λεπτό, σαν να τινάζουμε το στρες από τις άκρες των δαχτύλων.

  3. Με τον ίδιο τρόπο, σφίγγουμε τους μηρούς, τις γροθιές και τις πατούσες καλά για μερικά δευτερόλεπτα, και με την εκπνοή απελευθερώνουμε. Επαναλαμβάνουμε μερικές φορές μέχρι να νιώσουμε ότι απελευθερώθηκε η ένταση.

  4. Περπατάμε με γρήγορο ρυθμό για μερικά λεπτά, αναπνέοντας από τη μύτη, φέρνοντας την προσοχή μας στα πέλματα των ποδιών καθώς αγγίζουν το έδαφος. Οι σφιγμοί ανεβαίνουν, η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη και απελευθερώνονται ενδορφίνες που συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των ορμονών του στρες.

  5. Με τις άκρες των δαχτύλων κάνουμε απαλές πιέσεις στο κρανίο, το κεφάλι και το πρόσωπο, απελευθερώνοντας την ένταση που υπάρχει γύρω από τα μάτια και το μέτωπο.

  6. Συνειδητά ξεκλειδώνουμε το σαγόνι και ελευθερώνουμε τη γλώσσα: δύο εξαιρετικά δυνατοί μύες που ενεργοποιούνται ασυναίσθητα όταν βιώνουμε στρες και παγιδεύουν την ένταση μέσα στο σώμα. Πολλές φορές δεν το αντιλαμβανόμαστε, αλλά μπορεί να υποφέρουμε από τρίξιμο των δοντιών το βράδυ ή να κρατούμε πίεση στη γλώσσα που με τη σειρά της σφίγγει τους μυς γύρω από το λαιμό και έπειτα τον αυχένα και τους ώμους.

  7. Ακουμπάμε το ένα και ή και τα δύο χέρια στην περιοχή της κοιλιάς, λίγο πιο κάτω από τα πλευρά και αναπνέουμε αργά και σταθερά, νιώθοντας τη ροή του αέρα μέσα στο σώμα. Με αυτό τον τρόπο ενεργοποιείται το διάφραγμα και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα που ηρεμεί την αντίδραση του στρες στο σώμα. Με κάθε εισπνοή νιώθουμε την περιοχή της κοιλιάς να ανεβαίνει και με κάθε εκπνοή να κατεβαίνει.

  8. Κάνουμε ένα κρύο ντους για ένα λεπτό. Η χαμηλή θερμοκρασία του νερού έχει αποδειχθεί ότι απελευθερώνει ενδορφίνες και βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης που συνήθως συνοδεύει το έντονο στρες. Παράλληλα, φαίνεται ότι η χαμηλή θερμοκρασία στην κρυοθεραπεία, βοηθάει στη μείωση των φλεγμονών και επιταχύνει την αποκατάσταση. Επίσης το “σοκ” της επαφής με το κρύο νερό βοηθάει να συγκεντρωθεί όλη η προσοχή μας στο παρόν και έτσι διακόπτεται η ροή των σκέψεων που συχνά συνοδεύουν και επιδεινώνουν μια αγχωτική κατάσταση.

Πώς βοηθάει ο διαλογισμός mindfulness στην μείωση του στρες στο σώμα

Η πρακτική mindfulness είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ηρεμεί το νευρικό σύστημα και βοηθάει στην απελευθέρωση και την καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων του στρες.

Στο ομαδικό βιωματικό ψυχοεκπαιδευτικό πρόγραμμα Μείωσης Άγχους μέσω Mindfulness που πραγματοποιείται τρείς φορές το χρόνο, μαθαίνουμε τρόπους να διαχειριζόμαστε το στρες και να ανακάμπτουμε πιο γρήγορα από στρεσογόνες καταστάσεις, ώστε να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της ζωής μας καλύτερα.

Διαβάστε εδώ τι λένε οι συμμετέχοντες από προηγούμενα προγράμματα.

 

Online Πλατφόρμα Together

Η μοναδική επιστημονικά τεκμηριωμένη πλατφόρμα mindfulness και wellbeing στα ελληνικά! Περιλαμβάνει:

✔ Εβδομαδιαία Live Webinars με τη Μυρτώ Λεγάκη

✔ Ηχογραφημένους διαλογισμούς

✔ Εξειδικευμένα workshops

✔ Workbooks ασκήσεων & συμβουλών

✔ Απευθείας υποστήριξη από τη Μυρτώ Λεγάκη

✔ Προτεινόμενο πρόγραμμα για αρχάριους


One Breath Mindfulness Center Blog, άρθρα, ενσυνειδητότητα, διαλογισμός, υγεία, ψυχική υγεία, mindfulness, Μυρτώ Λεγάκη