Κλείνοντας την ημέρα σωστά: Μετάβαση από το γραφείο στο σπίτι

Φεύγουμε από τη δουλειά, με το νου γεμάτο από σκέψεις για την τελευταία συνάντηση που δεν πήγε καλά.

Μπαίνουμε στο σπίτι και αντί να χαιρετήσουμε με χαρά το σύντροφο ή τα παιδιά μας, μουρμουράμε μια “καλησπέρα” μέσα από τα δόντια, ενώ σκεφτόμαστε αυτό το τελευταίο τηλέφωνο που ξεχάσαμε να κάνουμε στο γραφείο πριν φύγουμε.

Αφήνουμε τα πράγματά μας όπως όπως και μπαίνουμε κατευθείαν στο δεύτερο κομμάτι της ημέρας μας με εκνευρισμό και κούραση.

Σας θυμίζει κάτι αυτό; Μήπως έτσι κυλούν οι μέρες μας χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε; Μήπως υπάρχει ένας άλλος τρόπος, με περισσότερη επίγνωση, που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να κάνουμε αυτή τη μετάβαση, από τη δουλειά στο σπίτι, πιο ομαλή;

Η καθημερινή ρουτίνα στη δουλειά

Συνήθως, το πρωινό για τους περισσότερους και τις περισσότερες από εμάς, είναι γεμάτο δράση, δημιουργικότητα, υποχρεώσεις και δουλειά. Είμαστε συνεχώς απασχολημένοι, πολλές φορές με έντονους ρυθμούς. Έχουμε συγκεκριμένους στόχους, ενέργειες που χρειάζεται να διεκπεραιώσουμε ή εργασίες που πρέπει να ολοκληρώσουμε. Έχουμε συναναστροφές με συναδέλφους ή πελάτες, συναντήσεις όπου εφαρμόζουμε συγκεκριμένες δεξιότητες επικοινωνίας. Κάποιες φορές οι συναντήσεις αυτές ρέουν με ευκολία, άλλες φορές όμως έχουν ένταση, διαφωνίες, ή διαπληκτισμούς που μας γεμίζουν με δυσάρεστα συναισθήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε.

Αλλάζοντας ταχύτητες

Όταν επιστρέφουμε στο σπίτι, ειδικά εάν το πρώτο κομμάτι της ημέρας μας στη δουλειά ήταν απαιτητικό, η μετάβαση αυτή μπορεί να είναι δύσκολη και κάποιες φορές…άχαρη. Συνήθως αυτό συμβαίνει διότι δεν αντιλαμβανόμαστε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε όταν τελειώνουμε τη δουλειά, λειτουργούμε στον “αυτόματο πιλότο” και μπαίνουμε στο σπίτι χωρίς να έχουμε πρώτα διαχειριστεί ή ρυθμίσει τα συναισθήματά μας. Δεν αναγνωρίζουμε τις ανάγκες μας - σωματικές και συναισθηματικές - και έτσι δεν προσφέρουμε στον εαυτό μας αυτό που χρειάζεται για να νιώθει καλύτερα. Όπως για όλα λοιπόν, το πρώτο βήμα είναι η επίγνωση και το δεύτερο είναι η ανταπόκριση στις ανάγκες μας με σοφία και συμπόνια.

Κλείνοντας την ημέρα σωστά

Πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε το κλείσιμο της ημέρας μας για να κάνουμε την μετάβαση μετά τη δουλειά πιο ομαλή και να φροντίσουμε τον εαυτό μας αλλά παράλληλα να τιμήσουμε και τους ανθρώπους που μας περιμένουν στο σπίτι;

  • Επίγνωση: Κάνουμε μια παύση πριν μπούμε στο σπίτι. Αφιερώνουμε μερικά λεπτά (ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητο πριν μπούμε μέσα) για να παρατηρήσουμε πώς νιώθουμε.

    • Τι αισθήσεις υπάρχουν στο σώμα; Είμαστε κουρασμένοι, έχουμε ενέργεια, νιώθουμε υπερένταση, υπάρχει κάποια δυσάρεστη αίσθηση, ενόχληση ή πόνος; Πεινάμε ή διψάμε; Τι ανάγκες έχουμε σε σωματικό επίπεδο;

    • Τι συναισθήματα υπάρχουν στην καρδιά; Τι νιώθουμε αυτή τη στιγμή; Πιθανόν υπάρχουν πάνω από ένα συναισθήματα - ποια είναι αυτά; Ποιο είναι το πιο μεγάλο σε ένταση; Τι πληροφορία θέλει να μας δώσει; Αφού αφουγκραστούμε το συναίσθημα, ειδικά αν είναι δυσάρεστο, παρατηρούμε αν μπορούμε να το διαχειριστούμε όταν θα μπούμε στο σπίτι. Εάν για παράδειγμα νιώθουμε θυμό για κάτι που συνέβη στη δουλειά με κάποιον συνεργάτη, θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε αποτελεσματικά, ή πιστεύουμε ότι τελικά θα εκφράσουμε αυτό το θυμό μας προς κάποιο μέλος της οικογένειάς μας άθελά μας;

    • Τι σκέψεις υπάρχουν στο νου; Ποιες λέξεις τριγυρνούν στο κεφάλι μας, ποιος είναι ο εσωτερικός μας διάλογος; Η φωνή που μιλάει μέσα μας, ακόμη και αν είναι σιωπηλή, στην ουσία μας κατευθύνει και πολλές φορές επηρεάζει την συμπεριφορά μας χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

  • Ρύθμιση: Αφού αντιληφθούμε καλύτερα την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, αφιερώνουμε μερικά λεπτά για να ρυθμίσουμε το νευρικό μας σύστημα και να επανέλθουμε σε ισορροπία.

    • Εφαρμόζουμε μια απλή αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική πρακτική mindful breathing, όπως είναι η διαφραγματική αναπνοή, μέχρι να νιώσουμε καλύτερα. Μερικά λεπτά αρκούν και όσο πιο συχνά κάνουμε αυτή την πρακτική, τόσο πιο εύκολο θα είναι για τον οργανισμό μας να ηρεμήσει. Η συνειδητή αναπνοή βοηθάει τον οργανισμό μας να ενεργοποιήσει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, να ρυθμίσει την αντίδραση του στρες και να ισορροπήσει.

    • Μπορούμε επίσης να εφαρμόσουμε μια πρακτική που ελευθερώνει το στρες από το σώμα και βοηθάει να διαχειριστούμε καλύτερα το άγχος.

    • Ρωτάμε τον εαυτό μας “Τι έχω ανάγκη τώρα;”. Αυτή η πολύ απλή, όμως εξαιρετικά σημαντική ερώτηση, θα μας βοηθήσει να αντιληφθούμε πιο ξεκάθαρα τις ανάγκες μας και να προσφέρουμε στον εαυτό μας αυτό που χρειάζεται. Για παράδειγμα, μπορεί να αντιληφθούμε ότι χρειαζόμαστε λίγο θρεπτικό φαγητό, ή ότι το σώμα έχει κουραστεί διότι βρισκόμαστε σε καθιστή θέση όλη την ημέρα και χρειάζεται κίνηση ή λίγες ασκήσεις stretching. Μπορεί να αναγνωρίσουμε την ανάγκη να συνδεθούμε με κάποιον φίλο ή να πάρουμε μια αγκαλιά. Μικρές και μεγάλες ανάγκες, που θα μας κάνουν διαφορά.

  • Μετάβαση: Αναγνωρίζουμε την μετάβαση από την εργασία μας στο σπίτι και φέρνουμε τον καλύτερο εαυτό μας στο δεύτερο μέρος της ημέρας μας. Οι ώρες που έχουμε με τους ανθρώπους στο σπίτι μας μπορεί να μην είναι πολλές. Γι ᾽αυτό αξίζει να τους δώσουμε το χρόνο και την σημασία που τους αρμόζει.

  • Φροντίδα: Προσφέρουμε στον εαυτό μας αυτό που αναγνωρίσαμε ότι χρειάζεται. Κάποιες φορές βέβαια, δεν είναι εφικτό να αφιερώσουμε πολύ χρόνο, όμως έστω και μερικά λεπτά αρκούν. Για παράδειγμα, εάν νιώσαμε ότι το σώμα χρειάζεται κίνηση αλλά χρειάζεται να μπούμε πάλι στο αυτοκίνητο για να πάμε τα παιδιά στις απογευματινές δραστηριότητες, όταν μεταβούμε εκεί, θα μπορούσαμε να κάνουμε μερικά λεπτά περπάτημα όσο περιμένουμε να παραλάβουμε τα παιδιά, αντί να καθίσουμε πάλι σε μια καρέκλα περιμένοντας.

Πρακτική μετάβασης

Στην online πλατφόρμα Mindfulness & Wellbeing Together θα βρείτε μια καθοδηγούμενη πρακτική mindfulness για τη μετάβαση από την δουλειά στο σπίτι, πατώντας εδώ.

Εάν δεν είστε μέλος ακόμη, μπορείτε να εγγραφείτε και να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλα τα προηγούμενα webinars, καθώς και σε πάνω από 800 ώρες ηχογραφημένων διαλογισμών mindfulness, με υλικό που ανανεώνεται κάθε εβδομάδα.




One Breath Mindfulness in Greece Online Platform

Online Πλατφόρμα Διαλογισμού Mindfulness & Wellbeing

Η μοναδική επιστημονικά τεκμηριωμένη πλατφόρμα mindfulness και wellbeing στα ελληνικά! Περιλαμβάνει:

✔ Εβδομαδιαία Live Webinars με τη Μυρτώ Λεγάκη

✔ Ηχογραφημένους διαλογισμούς

✔ Εξειδικευμένα workshops

✔ Workbooks ασκήσεων & συμβουλών

✔ Απευθείας υποστήριξη από τη Μυρτώ Λεγάκη

✔ Προτεινόμενο πρόγραμμα για αρχάριους