MBSR Μείωση Άγχους με Βάση το Mindfulness Ελλάδα Αθήνα

Mindfulness Based Stress Reduction

Πρόγραμμα 8 Εβδομάδων

ΜΕΙΩΣΗ ΑΓΧΟΥΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ MINDFULNESS (ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ)

Επιστημονικά τεκμηριωμένο και παγκοσμίως καταξιωμένο εντατικό βιωματικό ομαδικό πρόγραμμα μείωσης άγχους με βάση το mindfulness (ενσυνειδητότητα). Σχεδιάστηκε το 1979 από τον Dr. Jon Kabat-Zinn και ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Κλινική Χρόνιου Πόνου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. Αποτελεί το σημείο αναφοράς για όλα τα προγράμματα mindfulness παγκοσμίως αλλά και τη βάση για τις πάνω από 4.500 δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες που έχουμε στη διάθεσή μας σχετικά με την αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα έχουν ολοκληρώσει πάνω από 24.000 άνθρωποι, εφαρμόζεται σε πάνω από 800 ιατρικά κέντρα σε όλο τον κόσμο και είναι εγκεκριμένο από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες και πολλά εθνικά συστήματα υγείας στην Αμερική, Ευρώπη και Καναδά. Το επίσημο πρόγραμμα MBSR διδάσκεται μόνο από εξουσιοδοτημένους εκπαιδευτές του Center For Mindfulness της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης.

Διοργανώνονται 3 κύκλοι το χρόνο σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και online
(Οκτώβριο, Ιανουάριο, Μάρτιο).
O επόμενος κύκλος ξεκινά 1η Οκτωβρίου στους Αμπελόκηπους και την Κηφισιά.


 
SMALL QUOTE.png
 
 
 

ΠΟΥ ΒΟΗΘΑ

Δεν απαιτείται καμία προηγούμενη εμπειρία στο mindfulness ή διαλογισμό, ενώ συχνά η παρακολούθηση του προγράμματος γίνεται μετά από σύσταση γιατρών ή ψυχοθεραπευτών. Το πρόγραμμα MBSR χαίρει άκρας εκτίμησης στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα και προσφέρεται συχνά ως συμπληρωματική προσέγγιση σε παραδοσιακές ιατρικές και ψυχολογικές θεραπείες, ενώ έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό μεταξύ άλλων, για τις παρακάτω περιπτώσεις:

Ιατρικές Παθήσεις

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ MINDFULNESS

Ψυχολογικές Παθήσεις

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ MINDFULNESS

Πρόληψη & Ευεξία

ΠΡΟΛΗΨΗ ΥΓΕΙΑΣ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ MINDFULNESS

Διαβάστε το άρθρο μας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Τα Νέα της Ογκολογίας” της Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) σχετικά με τη συμβολή του mindfulness στην πρόληψη υγείας και τον καρκίνο.


 
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ MINDFULNESS

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Το πρόγραμμα είναι συμμετοχικό και προσεκτικά σχεδιασμένο. Οι εκπαιδευτές δημιουργούν ένα ασφαλές, υποστηρικτικό και βιωματικό περιβάλλον γνώσης, υποστηρίζοντας με ομαδικές αλλά και ατομικές οδηγίες όπου χρειάζεται τους συμμετέχοντες, ώστε να ενσωματώσουν τις δεξιότητες της ενσυνειδητότητας στην καθημερινή ζωή. Περιλαμβάνει:

 • Συστηματική εκπαίδευση σε διάφορες τεχνικές mindfulness

 • Απλές ασκήσεις συνειδητής κίνησης (mindful yoga)

 • Διδακτικές παρουσιάσεις

 • Ομαδική συζήτηση

 • Διεργασίες βασισμένες σε εργαλεία από τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπευτική προσέγγιση

Μεγάλο μέρος της επιτυχίας του προγράμματος εξαρτάται από την προσωπική εξάσκηση στο σπίτι διάρκειας περίπου 45-60 λεπτών κάθε μέρα, με τη βοήθεια υποστηρικτικού υλικού.


 
 
 

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το MBSR απευθύνεται σε ανθρώπους που επιθυμούν να υιοθετήσουν μια πιο συνειδητή στάση ζωής και να αναπτύξουν συναισθηματική και ψυχική ανθεκτικότητα, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της ζωής (που μπορεί να οφείλονται στην εργασία, την οικογένεια, σε ασθένεια, ψυχικές διαταραχές κ.ά.) με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Αφορά ανθρώπους που επιθυμούν να: 

 • Bελτιώσουν τη σωματική και ψυχική υγεία τους και την ποιότητα της ζωής τους

 • Προσεγγίσουν τη ζωή τους με μεγαλύτερη αυτοκυριαρχία, ενέργεια, κατανόηση και ενθουσιασμό

 • Αναπτύξουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά στρεσογόνες καταστάσεις

 • Βελτιώσουν την εστίαση και την πνευματική διαύγεια, την αποτελεσματικότητά τους στην εργασία

 • Να ζουν στο παρόν με ανοιχτότητα και αποδοχή

 • Να αντιληφθούν και να διαχειρίζονται καλύτερα την επίδραση των αυτοματοποιημένων σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών

Εκτός από το ευρύ κοινό, απευθύνεται σε:

 • Ψυχολόγους, θεραπευτές, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, life/business/wellness coaches

 • Ηγέτες, στελέχη και επαγγελματίες κάθε κλάδου

 • Γονείς και φροντιστές παιδιών και εφήβων

 • Αθλητές και προπονητές αθλητικών ομάδων

 • Γιατρούς και νοσηλευτές


ΟΦΕΛΗ

Πάνω από 4.500 δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες των τελευταίων 40 ετών έχουν αποδείξει ότι το πρόγραμμα MBSR έχει οφέλη σε πολλά επίπεδα.

Νοητικό Επίπεδο

ΝΟΗΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ MINDFULNESS

Συναισθηματικό Επίπεδο

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ MINDFULNESS

Σωματικό Επίπεδο

ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ MINDFULNESS

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

 • Συνολικά 32 ώρες άμεσης διδασκαλίας (8 εβδομαδιαίες συναντήσεις 2.5-3 ωρών και μια ολοήμερη συνάντηση 8 ωρών)

 • Καθοδηγούμενη πρακτική τεχνικών mindfulness (ενσυνειδητότητας) σε κάθε ενότητα

 • Έντυπο υποστηρικτικό υλικό και σημειώσεις

 • Ηχογραφημένες ασκήσεις για πρακτική στο σπίτι

 • Βεβαίωση παρακολούθησης πιστοποιημένη από το Κέντρο Mindfulness του Πανεπιστημίου Μασαχουσέτης

 • Υποστήριξη σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος από πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια MBSR του Πανεπιστημίου Μασαχουσέτης και Πανεπιστημίου Brown


ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Ενημερωτική Παρουσίαση | 1.5 ώρα

Αυτή η ανοιχτή ενημερωτική παρουσίαση είναι μια πρώτη γνωριμία με τη θεραπευτική πρακτική του mindfulness όπως διδάσκεται στο κέντρο Mindfulness της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Μασαχουσέτης και το Πανεπιστήμιο Brown. Θα συζητήσουμε πώς αυτή η επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση έχει γίνει μέρος συμπληρωματικών ιατρικών θεραπειών και πώς μπορεί να βοηθήσει τη δική μας ζωή. Θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για τη δομή του προγράμματος, να εξασκηθείτε σε μια σύντομη πρακτική mindfulness και να κάνετε ερωτήσεις ώστε να αποφασίσετε αν το πρόγραμμα σας ταιριάζει. Στο τέλος της παρουσίασης ακολουθεί σύντομη προσωπική συνάντηση με τον/την εκπαιδευτή/τρια που βασίζεται και στις πληροφορίες που έχετε συμπληρώσει στη Δήλωση Ενδιαφέροντος. H παρακολούθηση της ενημερωτικής παρουσίασης είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

1η Εβδομάδα | 3 ώρες

Στην πρώτη συνάντηση θα γίνει μια εισαγωγή στο πρόγραμμα και περιγραφή των εκπαιδευτικών του στόχων. Θα μάθουμε για τη σημασία της σχέσης σώματος και νου για την υγεία και την συμμετοχική θεραπευτική προσέγγιση (participatory healing/medicine). Θα εξασκηθούμε σε διαλογισμό φαγητού, άσκηση αναπνοής και την άσκηση body scan, με έμφαση στο τι σημαίνει να είμαστε συνδεδεμένοι με το παρόν.

2η Εβδομάδα | 2.5 ώρες

Η έννοια της αντίληψης είναι πολύ σημαντική στο mindfulness - το πώς βλέπουμε (ή δεν βλέπουμε) τα πράγματα θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το πώς θα αντιδράσουμε σε αυτά. Οι ασκήσεις αυτής της εβδομάδας μας προτρέπουν να εξετάσουμε τις αντιλήψεις μας, τις υποθέσεις που κάνουμε και τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Μέσα από την άσκηση body scan θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε περισσότερη επίγνωση του πώς αντιδράμε σε στρεσογόνες καταστάσεις. Αλλάζοντας τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και αντιδράμε σε δυσκολίες και προκλήσεις, αλλάζουμε και την επίδραση του στρες στο νου και το σώμα μας.

3η Εβδομάδα | 2.5 ώρες

Σε αυτή την ενότητα θα εξασκηθούμε σε διάφορες πρακτικές ενσυνειδητότητας που συνδέονται μεταξύ τους - mindful yoga, καθιστός διαλογισμός και διαλογισμός περπατήματος. Θα ξεκινήσουμε ίσως να αντιλαμβανόμαστε ότι η επαφή με το παρόν κρύβει απόλαυση αλλά και δύναμη μέσα της και θα μάθουμε να εξερευνούμε άμεσα το πώς οι εμπειρίες της ζωής μας δημιουργούν αντιδράσεις γεμάτες απόλαυση ή δυσφορία στο σώμα και το νου.

4η Εβδομάδα | 2.5 ώρες

Μέσα από την πρακτική mindfulness καλλιεργούμε το ενδιαφέρον και την περιέργειά μας για οτιδήποτε βιώνουμε κάθε στιγμή της ζωής μας, και μέσα από αυτή τη διαδικασία αποκτάμε περισσότερη ευελιξία στο πού και πώς θα εστιάσουμε. Αυτή την εβδομάδα η πρακτική μας θα δώσει έμφαση στην ικανότητα να εστιάζουμε και να διευρύνουμε το πεδίο της επίγνωσής μας. Θα μάθουμε για τη φυσιολογία και τη βιολογία του άγχους, τον κύκλο στρες και αντίδρασης και θα βιώσουμε mindful τρόπους να αντιλαμβανόμαστε και να ανταποκρινόμαστε σε στρεσογόνες καταστάσεις.

5η Εβδομάδα | 2.5 ώρες

Στη μέση του προγράμματος κατά κανόνα έχουμε αναπτύξει οικειότητα με τις βασικές αρχές του mindfulness και τις εφαρμόζουμε πιο εύκολα και άμεσα στην καθημερινότητά μας. Αυτή την εβδομάδα θα εστιάσουμε στις περιπτώσεις όπου νιώθουμε ότι έχουμε “κολλήσει” σε αυτοματοποιημένες συμπεριφορές, εφαρμόζοντας περισσότερη ενσυνειδητότητα όταν βιώνουμε μια δυσάρεστη σωματική αίσθηση ή έντονο συναίσθημα.

6η Εβδομάδα | 2.5 ώρες

Ψυχικό σθένος ή ανθεκτικότητα είναι η ικανότητά μας να επανερχόμαστε σε ισορροπία μετά από στρεσογόνες καταστάσεις. Αυτή την εβδομάδα θα εστιάσουμε σε δημιουργικούς και αποτελεσματικούς τρόπους να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες που διευρύνουν τους εσωτερικούς μας πόρους, τις εσωτερικές μας δυνάμεις μέσα από την πρακτική. Θα εξερευνήσουμε επίσης τη διαπροσωπική εφαρμογή του mindfulness όσον αφορά την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, ειδικά όταν αυτή είναι δύσκολη.

Ολοήμερη Συνάντηση | 8 ώρες

Αυτή η ολοήμερη συνάντηση εντατικής πρακτικής γίνεται σε ησυχία και είναι σχεδιασμένη για να μας βοηθήσει να εμβαθύνουμε στην πρακτική και να χρησιμοποιούμε τις δεξιότητες του MBSR και του mindfulness σε διάφορες στιγμές της καθημερινότητάς μας, προετοιμάζοντάς μας και για την εφαρμογή τους μετά το τέλος του προγράμματος.

7η Εβδομάδα | 2.5 ώρες

Το mindfulness είναι πιο αποτελεσματικό όταν γίνεται με δέσμευση εφ᾽ όρου ζωής. Αυτή την εβδομάδα θα δούμε τρόπους να εντάξουμε την πρακτική σε όλο και περισσότερα κομμάτια της ζωής μας.

8η Εβδομάδα | 3 ώρες

Στην τελευταία συνάντηση θα ανακεφαλαιώσουμε ό,τι μάθαμε στο πρόγραμμα, δίνοντας έμφαση στη συνέχιση της πρακτικής και πέρα από τις 8 εβδομάδες. Θα μάθουμε για εργαλεία, πηγές και υποστηρικτικές δομές που είναι διαθέσιμες στην περιοχή μας ώστε να συνεχίσουμε να εξασκούμαστε, να εμβαθύνουμε και να εξελισσόμαστε. Θα έχουμε την ευκαιρία να κλείσουμε τον κύκλο τιμώντας το τέλος του προγράμματος και την αρχή της υπόλοιπης ζωής μας.


ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ & ΕΓΓΡΑΦΗ

Διοργανώνονται 3 με 4 κύκλοι το χρόνο σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και online (Οκτώβριο, Ιανουάριο, Μάρτιο, Μάιο). Για να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα είναι απαραίτητο να παρακολουθήσετε μια από τις ανοιχτές ενημερωτικές παρουσιάσεις που γίνονται συνήθως μια εβδομάδα πριν την έναρξη των κύκλων. Είναι απαραίτητη επίσης μια σύντομη προσωπική συνάντηση με την εκπαιδεύτρια.

 Δείτε στα παρακάτω links τις ημερομηνίες, το κόστος και τις διευθύνσεις
για τους προγραμματισμένους κύκλους και κάντε την εγγραφή σας.

 
 
 
MINDFULNESS LETTERING - smaller.jpeg
 

“MINDFULNESS MEANS LIVING YOUR LIFE AS IF YOU REALLY MATTERED.
AND THAT MEANS BEING HERE FOR IT.”

JON KABAT-ZINN