10 Τρόποι να μειώσουμε το στρες

 

Το στρες είναι αναμφίβολα ένα θέμα που απασχολεί τους περισσότερους από εμάς. Είναι όμως διαχειρίσιμο, όταν έχουμε στη διάθεσή μας γνώση και εργαλεία για να το αντιμετωπίσουμε. Μοιραζόμαστε μαζί σας μερικές επιστημονικά τεκμηριωμένες συμβουλές που βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους.

- Αναγνωρίζουμε και εκφράζουμε τα συναισθήματά μας: εάν υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους μπορούμε να μιλήσουμε, μοιραζόμαστε. Εάν όχι, μπορούμε να γράψουμε τα συναισθήματά μας και να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να εκφραστεί ελεύθερα. Όταν αναγνωρίζουμε και εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, ήδη έχουμε κάνει ένα βήμα προς την διαχείρισή τους.

- Κάνουμε καθημερινά διαλογισμό mindfulness: Ακόμη και 5 λεπτά την ημέρα είναι αρκετά για να αλλάξουν την κατάσταση στο νευρικό μας σύστημα. Στην online πλατφόρμα Wellbeing Together θα βρείτε 800+ ώρες ηχογραφημένων ασκήσεων με την Μυρτώ Λεγάκη και εβδομαδιαία webinars με θεωρία και ασκήσεις και θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε συστηματικά.

- Αναπνέουμε συνειδητά από την περιοχή της κοιλιάς: η διαφραγματική αναπνοή ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό σύστημα και επιδρά άμεσα στην ψυχική και συναισθηματική μας κατάσταση, ευνοώντας την ηρεμία και την ισορροπία. Ξαπλωμένοι ανάσκελα, φέρνουμε τα χέρια στην περιοχή της κοιλιάς και αναπνέουμε νιώθοντας τον αέρα εκεί.

- Κινούμε το σώμα κάθε μέρα: η κίνηση και η άθληση είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι βοηθούν στη διαχείριση του στρες. Περπατήστε καθημερινά για 20 λεπτά ή κάντε εγγραφείτε στο γε.

- Συνδεόμαστε με τους ανθρώπους στη ζωή μας: μια αγκαλιά 20 δευτερολέπτων εκκρίνει οξυτοκίνη, την ορμόνη της αγάπης, που κατακλύζει τον οργανισμό μας και ηρεμεί τις αντίθετες ορμόνες του στρες. Αγκαλιαστείτε με την οικογένειά σας, κανονίστε εξόδους με τους αγαπημένους σας ανθρώπους, επιδιώξτε την προσωπική επαφή, κάντε το lunch break σας στη δουλειά με συναδέλφους σας, πάρτε τηλέφωνο τους φίλους σας λίγο πιο συχνά.

- Ακούμε μουσική: η μουσική έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει άμεσα την ψυχική μας κατάσταση. Επιλέξτε ένα κομμάτι που σας γεμίζει γλυκά ή χαρούμενα συναισθήματα, ανεβάστε την ένταση και απολαύστε.

- Περιορίζουμε τη χρήση social media: έχουμε γράψει ειδικό άρθρο για την αρνητική επίδραση των social media στην ψυχική υγεία μας (δείτε ένα σχετικό άρθρο εδώ). Μειώστε δραστικά το χρόνο που περνάτε online και παρατηρείστε πώς νιώθετε.

- Περιορίζουμε την κατανάλωση καφεΐνης και ζάχαρης: μπορεί να ακούγεται περίεργο, όμως αυτές οι ουσίες ενώ αρχικά φαίνεται ότι μας βοηθούν να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι έχουν άμεση και αρνητική επίδραση στην διαχείριση του στρες. Μειώστε την κατανάλωση σημαντικά. Αντικαταστήστε την καφεΐνη με φυτικά αφεψήματα (στην Ελλάδα έχουμε τόσα πολλά: λουίζα, τσάι βουνού, τσουκνίδα, χαμομήλι, δίκταμο) και τη ζάχαρη με πιο υγιεινές εκδοχές (στέβια, μελάσα, χαρουπόμελο ή και...τίποτα)

 - Δίνουμε προτεραιότητα στον ύπνο: κοιμηθείτε νωρίς, διατηρήστε μια σταθερή ρουτίνα και φροντίστε ώστε το υπνοδωμάτιό σας να είναι εντελώς σκοτεινό. Ο ύπνος αποτελεί τη βάση στην πυραμίδα της υγείας. 

Εάν χρειάζεστε περισσότερη υποστήριξη, καλέστε μας στο 2114155111 ή στείλτε μας email στο info@onebreath.eu.

 

 

Εάν ζείτε με άγχος, η οnline πλατφόρμα WELLBEING TOGETHER θα σας βοηθήσει να:

✔ Έχετε λιγότερο στρες και περισσότερη ισορροπία

✔ Αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά δύσκολες καταστάσεις

✔ Νιώθετε περισσότερη υγεία και ευεξία

✔ Συνδεθείτε με τον εαυτό σας και να τον φροντίζετε καλύτερα

✔ Είστε πιο συγκεντρωμένοι και αποτελεσματικοί

✔ Ζείτε και να δουλεύετε καλύτερα

 

One Breath Mindfulness Center Blog, άρθρα, ενσυνειδητότητα, διαλογισμός, υγεία, ψυχική υγεία, mindfulness, Μυρτώ Λεγάκη