Nestlé & One Breath: Ολιστική προσέγγιση με όπλο το Mindfulness | HR Professional

Ο Γιώργος Γεωργαλάς, Talent Acquisition & Development Manager της Nestlé, και η Μυρτώ Λεγάκη, Mindful Leadership & Corporate Wellbeing Consultant, Ιδρύτρια One Breath Mindfulness Center, μιλούν στο HR Professional για τη συνεργασία τους και την υλοποίηση εκπαίδευσης mindfulness στους εργαζόμενους.

HR Professional: Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν στην εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος;
Γιώργος Γεωργαλάς:
Η πανδημική κρίση έχει αναδείξει τη σημαντικότητα της ευεξίας και της πνευματικής υγείας όλων μας. Οι άνθρωποί μας χρειάζονται την υποστήριξή μας και στον τομέα αυτό, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή!

Γι’ αυτό, η Nestlé Ελλάς, σε συνεργασία με το One Breath Mindfulness Center πρωτοπορεί, εισάγοντας τη νέα εκπαίδευση «Mindfulness» για να ενδυναμώσει τους ανθρώπους της στην αποτελεσματική διαχείριση των επαγγελματικών και προσωπικών προκλήσεων, αλλά και στη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής υγείας.

HR P.: Η μεθοδολογία της εκπαίδευσης mindfulness φαίνεται να έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Tι την κάνει να ξεχωρίζει;

Μυρτώ Λεγάκη: Πράγματι πρόκειται για μια προσέγγιση που υποστηρίζει τους εργαζομένους ολιστικά, με φροντίδα για την αποδοτικότητα αλλά και την ψυχική και τη συναισθηματική υγεία και ισορροπία. Εκτός, λοιπόν, από τη διαχείριση του άγχους, τα προγράμματά μας καλλιεργούν επίγνωση, συναισθηματική νοημοσύνη και ψυχικό σθένος.

Μέσα από συγκεκριμένα frameworks και συνδυασμό τεχνικών mind training (mindfulness), νευρεπιστημών και ψυχολογίας, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν εργαλεία για να αντιλαμβάνονται τις ανάγκες τους σε σωματικό, συναισθηματικό και νοητικό επίπεδο και να υποστηρίξουν ουσιαστικά τον εαυτό τους.

Χρησιμοποιώντας βιωματικές ασκήσεις που επηρεάζουν τη δομή του εγκεφάλου, οι συμμετέχοντες χτίζουν δεξιότητες που τους βοηθούν να φέρουν θετικές αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες και συμπεριφορές. Πρόκειται για μια συμμετοχική μάθηση, στην οποία αντιμετωπίζουμε τους συμμετέχοντες ως σύνολο, ώστε να τους υποστηρίξουμε να αποδίδουν και να νιώθουν καλύτερα όχι μόνο στην εργασία αλλά και στη ζωή γενικότερα.

HR P.: Πώς αξιολόγησαν οι εργαζόμενοι της Nestlé την εμπειρία τους και ποιες ανάγκες κάλυψαν;
Γ.Γ.:
Η συγκεκριμένη εκπαίδευση ενισχύει την κουλτούρα της ειλικρίνειας και του σεβασμού που μας διακρίνει. Παράλληλα, μας φέρνει ακόμα πιο κοντά, αναδεικνύοντας την ενσυναίσθηση και την ενεργητική ακρόαση, ενώ ενδυνάμωσε και διατήρησε την ψυχική και σωματική υγεία των συμμετεχόντων.

Οι άνθρωποι μας αγκάλιασαν την πρωτοβουλία από την πρώτη στιγμή! Μέσα σε διάστημα 6 μηνών, πραγματοποιήθηκαν 5 εκπαιδευτικά group διάρκειας 6 εβδομάδων με τη συμμετοχή πάνω από 70 συναδέλφων. Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι η εκπαίδευση κάλυψε τις αναπτυξιακές τους ανάγκες και την αξιολόγησαν με 90% NPS!

HR P.: Ποιες ήταν οι προκλήσεις και ποια τα επόμενα βήματα;
Μ.Λ.:
Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε μέσα στην πανδημία και πραγματοποιήθηκε εξ ̓ ολοκλήρου online. Το στοίχημα που κερδίσαμε ήταν η μεταφορά όλης της εμπειρίας σε remote learning, αποδεικνύοντας ότι, παρά την απόσταση, είναι εφικτό να καλλιεργήσουμε αποτελεσματικές σχέσεις εμπιστοσύνης αναπτύσσοντας δεξιότητες mindfulness.

Γ.Γ.: Οι συμμετέχοντες ένιωσαν σύνδεση, είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν σε ανθρώπινο επίπεδο, να μοιραστούν τις δυσκολίες τους και να βγουν ενδυναμωμένοι. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στις πολύ θετικές αξιολογήσεις του προγράμματος, αλλά και στο γεγονός πως οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να το επιλέγουν, εξού και η πρόθεσή μας να συνεχίσουμε την εφαρμογή του σε όλες τις ομάδες του οργανισμού.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2021 του περιοδικού HR Professional.