Mindfulness στην καθημερινότητα

Με το mindfulness έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση των σκέψεων, συναισθημάτων και σωματικών αισθήσεων που βιώνουμε από στιγμή σε στιγμή. Γινόμαστε περισσότερο ενήμεροι και σταδιακά αποκτούμε μεγαλύτερη ελευθερία και επιλογή στο πώς θα ανταποκριθούμε σε ό,…

Με το mindfulness έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση των σκέψεων, συναισθημάτων και σωματικών αισθήσεων που βιώνουμε από στιγμή σε στιγμή. Γινόμαστε περισσότερο ενήμεροι και σταδιακά αποκτούμε μεγαλύτερη ελευθερία και επιλογή στο πώς θα ανταποκριθούμε σε ό,τι έρχεται να μας συναντήσει. Ένας από τους τρόπους που καλλιεργούμε μεγαλύτερη ενσυνειδητότητα είναι η εξάσκηση σε διάφορες μορφές διαλογισμού, όπως για παράδειγμα ο διαλογισμός αναπνοής, περπατήματος ή η πρακτική του body scan.

Εκτός όμως από την τυπική εξάσκηση (formal practice), κάθε στιγμή της καθημερινότητας μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για πρακτική (informal practice). Φέρνοντας την προσοχή μας στις σωματικές αισθήσεις είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να επιστρέφουμε σε αυτό που συμβαίνει στην παρούσα στιγμή. Μερικές ιδέες για να ξεκινήσετε:

  • Πίνοντας καφέ ή τσάι: φέρτε την προσοχή σας στην αίσθηση ζεστασιάς ή δροσιάς στα χέρια σας κρατώντας το φλυτζάνι, μυρίστε τη μυρωδιές, δείτε το χρώμα του ροφήματος, νιώστε τη γεύσης της πρώτης γουλιάς.

  • Κάνοντας μπάνιο: παρατηρήστε τη θερμοκρασία και την αίσθηση του νερού στο σώμα σας, τη μυρωδιά από το σαπούνι, τις κινήσεις που κάνετε, τον ήχο του νερού.

  • Μαγειρεύοντας: εστιάστε στις κινήσεις του σώματός σας καθώς ετοιμάζετε το φαγητό, νιώστε τις υφές που έχουν οι τροφές στα χέρια σας, παρατηρείστε τα χρώματα και τις μυρωδιές.

  • Στο γραφείο: κάντε ένα διάλειμμα ενός λεπτού για μερικές συνειδητές αναπνοές στη μέση της ημέρας, κάντε μια μικρή παύση πριν στείλετε κάθε email, αφιερώστε λίγο χρόνο να φάτε με ησυχία και όχι μπροστά στον υπολογιστή σας ή κάνοντας κάποια άλλη δουλειά.

  • Τρώγοντας: συχνά τρώμε γρήγορα, μηχανικά με περισπασμούς όπως το τηλέφωνο ή την τηλεόραση. Επιλέξτε ένα γεύμα της ημέρας που θα μπορείτε να φάτε σε ησυχία, παρατηρώντας τη μυρωδιά, τις γεύσεις, τις υφές του φαγητού σας, τρώγοντας αργά και συνειδητά.

  • Στο αυτοκίνητο: παρατηρήστε την αίσθηση του τιμονιού στα χέρια σας, πάρτε μια συνειδητή αναπνοή σε κάθε φανάρι, ακούστε με προσοχή τους ήχους του δρόμου.

  • Συζητώντας: πολύ συχνά ενώ συζητούμε με κάποιον ο νους περιπλανιέται σε σκέψεις ή ιστορίες που δεν έχουν καμία σχέση με την παρούσα στιγμή. Όντας σε ένα δικό μας κόσμο, καταλήγουμε να χάνουμε την επαφή με το συνομιλητή μας. Δοκιμάστε να εστιάσετε στο συνομιλητή σας, ακούγοντας με προσοχή και ενσυναίσθηση αυτά που σας λέει, παρτηρώντας τον τόνο της φωνής, τις εκφράσεις του προσώπου του, επαναφέροντας το νου σας στη συζήτηση αν παρατηρήσετε ότι περιπλανιέται.

  • Πριν τον ύπνο: παρατηρήστε για λίγο την αναπνοή σας αφότου σβήσετε τα φώτα.