The Lost Art of Good Conversation • Sakyong Mipham Rinpoche

7e25dd50defbc6ff7cb1dbe9dd6b039f.jpg

Το τελευταίο βιβλίο του Sakyong Mipham Rinpoche, πρωτότοκου γιου του Chögyam Trungpa Rinpoche, ενός από τους σημαντικότερους δασκάλους που διέδωσε το θιβετιανό βουδισμό στη Δύση στα τέλη της δεκαετίας του ’60, πραγματεύεται την τέχνη της συζήτησης με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, τους συναδέλφους, αγνώστους, αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό.

Εκτός από ηγέτης της βουδιστικής φιλοσοφίας Shambhala, ο Sakyong Mipham είναι πατέρας τριών κοριτσιών και μαραθωνοδρόμος. Όπως και στο προηγούμενo βιβλίο του, Running with the Mind of Meditation, που έγινε μπεστ σέλερ, συνδυάζει τις ποιότητες που καλλιεργούνται μέσα από τον διαλογισμό της παρατήρησης με δραστηριότητες της καθημερινής μας ζωής, όπως το τρέξιμο ή η συζήτηση. Ο Sakyong πιστεύει ότι σε μια εποχή που επικοινωνούμε συνεχώς μέσω μηνυμάτων, email, chat, social media και ο καθένας μπορεί ανά πάσα στιγμή να δημοσιοποιήσει την άποψή του, κάνουμε όλο και λιγότερες αυθεντικές συζητήσεις και χάνουμε την πραγματική επαφή με τους κοντινούς μας ανθρώπους.

sakyong-quote-lost-art-of-conversation.png

Το The Lost Art of Good Conversation εξετάζει πώς οι συζητήσεις που κάνουμε αντικατοπτρίζουν την αναπνοή, αλλά και την εσωτερική μας πνευματική κατάσταση. Και μας μαθαίνει ότι όπως όταν διαλογιζόμαστε, έτσι και όταν συζητάμε μπορούμε να καλλιεργούμε περισσότερη επίγνωση, κατανόηση και αποδοχή για οτιδήποτε έρχεται στην επιφάνεια μέσα από το διάλογο. Το βιβλίο περιλαμβάνει συμβουλές, ερωτήσεις αυτοεξερεύνησης αλλά και ιδέες για να δούμε τον τρόπο που συζητάμε με μια άλλη ματιά –να είμαστε περισσότερο παρόντες, συνειδητοί και ανοιχτοί. Εξάλλου, όπως λέει ο Sakyong, «το ξεκίνημα μιας συζήτησης είναι από μόνη της μια πράξη γενναιότητας».

* Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στα πλαίσια της ετήσιας λίστας βιβλίων των συντακτών του Inside Story.