Τα πάντα ρει

Strict-Composition-Abstract-Art-Prints-by-Danish-Designer-Mogensen-Lopez-6.jpg

"Τα πάντα ρει και τίποτα δε μένει" έγραψε ο Ηράκλειτος. Η ζωή μας δεν μπορεί να είναι πάντα ορθοκανονική ή λογική, δεν χωράει σε μικρά ή μεγάλα κουτιά, δεν μπορεί να είναι στάσιμη. Έχει αποχρώσεις, παίρνει συνεχώς καινούριο σχήμα, τρέχει και μεταμορφώνεται. Και έχει φόβο αυτό και αγωνία μαζί, το άγνωστο και η αβεβαιότητα. Έχει όμως και ενδιαφέρον, αυτή η απρόβλεπτη φύση, αυτή η συνεχής εναλλαγή. ⁠

Η εφήμερη φύση της ζωής είναι από τις βασικές αρχές που γνωρίζουμε μέσα από το διαλογισμό mindfulness. Όσο παραμένουμε και παρατηρούμε την εμπειρία μας όπως ξετυλίγεται στο παρόν, τόσο αναγνωρίζουμε ότι όλα αλλάζουν - ακόμη και μέσα σε ένα δεκάλεπτο πρακτικής. Η στάση του σώματός μας που στην αρχή φαινόταν άνετη τώρα μας δυσκολεύει, ασυνάρτητες ή επίμονες σκέψεις ξεπηδούν με γοργό ρυθμό από το πουθενά και συνεχώς εναλλάσσονται, μια αίσθηση φαγούρας στη μύτη που μας ενοχλεί ξαφνικά γίνεται το κέντρο του κόσμου και μετά από λίγο μπορεί να εξαφανιστεί, ή ένα δυσάρεστο συναίσθημα μπορεί να εμφανιστεί και να μας αποσταθεροποιήσει. Και εμείς μένουμε, παραμένουμε σταθεροί εν μέσω όλων των αλλαγών και τα γνωρίζουμε όλα. Και σιγά σιγά, μέσα από την εξάσκηση βλέπουμε αυτές τις εναλλαγές σαν ένα μεγάλο πάζλ που συνεχώς επαναπροσδιορίζεται, με υπομονή, αποδοχή και καλοσύνη. Είναι η ζωή μας - πολύπλευρη, πολύχρωμη, πολυδιάσταση.

Artwork by Berit Mogensen Lopez



Mάθετε για το πρόγραμμα MBSR

Ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο ομαδικό πρόγραμμα που μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της καθημερινότητας πιο αποτελεσματικά.

“You can’t stop the waves from coming, but you can learn how to surf.”
Dr. Jon Kabat-Zinn