Wellbeing και εργασία στην μετά-COVID εποχή | WOMEN LEADERS

CORPORATE GRAPHICS.png

Από τη Μυρτώ Λεγάκη, MBA
Certified Mindfulness Instructor | Mindful Leadership & Corporate Wellbeing Consultant

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πανδημία μας ανάγκασε να αναθεωρήσουμε ό,τι γνωρίζαμε σχετικά με τον τρόπο που ζούμε και δουλεύουμε. Η εμπειρία από την επαφή μου με χιλιάδες εργαζόμενους μεγάλων εταιριών στα προγράμματα ψυχικής υγείας και resilience μέσω της πρακτικής mindfulness που πραγματοποιήσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έδειξε ότι ανεξάρτητα από τον κλάδο ή το οργανωσιακό επίπεδο, οι προκλήσεις ήταν κοινές:

  • Η αβεβαιότητα προκάλεσε φόβο και συναισθηματική αστάθεια που επηρέασε αρνητικά όλους τους τομείς της ζωής.

  • Τα επίπεδα του στρες εκτοξεύθηκαν και η ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων χειροτέρεψε σημαντικά.

  • Οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν με την τηλεργασία και σε πολλές περιπτώσεις επικράτησε η νοοτροπία “Always On”, γεγονός που είχε σημαντικό συναισθηματικό κόστος.

  • Τα όρια μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής έγιναν εξαιρετικά δυσδιάκριτα προκαλώντας ανισορροπία και πίεση στις ενδοοικογενειακές σχέσεις.

  • Η έλλειψη της προσωπικής επαφής με τους συναδέλφους έγινε σημαντικά αισθητή, αποξενώνοντας τις ομάδες και δυσκολεύοντας τη συνεργασία.

  • Οι γυναίκες επωμίστηκαν πολλαπλούς ρόλους σε συνδυασμό με την τηλεκπαίδευση και φαίνεται ότι πλήρωσαν μεγαλύτερο κόστος.

Ποια είναι, λοιπόν, κάποια από τα μαθήματα που κρατάμε σχετικά με το wellbeing και την ψυχική υγεία στην εργασία μετά την πανδημία;

Ενσυναίσθηση: Έρευνες έδειξαν ότι από τις σημαντικότερες ηγετικές δεξιότητες κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι η ενσυναίσθηση. Βαδίζουμε προς ένα πιο ανθρώπινο και συμπονετικό μοντέλο ηγεσίας, αυτό του compassionate mindful leadership. H ικανότητα ενός ηγέτη να κάνει ειλικρινείς ερωτήσεις, να ακούει χωρίς κριτική, να αποδέχεται τα συναισθήματα και να ανταποκρίνεται με συμπόνοια στα αιτήματα της ομάδας, αποδείχθηκε ανεκτίμητη. Η καλλιέργεια ενσυναίσθησης στην ηγεσία αυξάνει την ικανοποίηση των εργαζομένων, μειώνει το burnout και ενισχύει θετικά το wellbeing στην εργασία.

Εμπιστοσύνη και αυθεντικότητα
Η πανδημία μας έδειξε ότι τα προσωπεία δεν αντέχουν στην πίεση. Κατ᾽ επέκταση, η δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης και ψυχικής ασφάλειας, όπου οι εργαζόμενοι είναι ενδυναμωμένοι, έχουν ευελιξία και μπορούν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ελεύθερα, χωρίς στίγμα ή κριτική, αλλά με αυθεντικότητα, είναι απαραίτητη.

Ουσιαστική ανθρώπινη επαφή
Έγινε ξεκάθαρο ότι τίποτα δεν αντικαθιστά τη σημασία της ανθρώπινης προσωπικής επαφής. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργατικότητας μέσα στις ομάδες. Είτε online είτε δια ζώσης, η δημιουργία ευκαιριών για ουσιαστική σύνδεση, με πραγματικό ενδιαφέρον και νοιάξιμο για τους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύουμε μαζί είναι απαραίτητη για την αποτελεσματικότητα των ομάδων και την ευημερία των οργανισμών.

Ουσιαστική επένδυση στο wellbeing
Οι κρίσεις τείνουν να επιταχύνουν τις υποκείμενες τάσεις σε έναν οργανισμό και ειδικά τον τελευταίο χρόνο έγινε σαφές ότι η διασφάλιση της ψυχικής υγείας στην εργασία είναι επιτακτική ανάγκη, όχι πολυτέλεια. Oι εταιρίες που ανταποκρίθηκαν άμεσα, επενδύοντας στην ευεξία και ισορροπία των ανθρώπων τους κατά τη διάρκεια της κρίσης βγήκαν δυνατές, με λιγότερες απώλειες και με ανανεωμένες σχέσεις εμπιστοσύνης. Έτσι, η δημιουργία μιας ανθρωποκεντρικής κουλτούρας, με έμφαση σε μακροχρόνια προγράμματα που υποστηρίζουν ολιστικά την ψυχική υγεία και ευεξία των εργαζομένων, θα αποτελέσει τη βάση ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.

Focus, ευελιξία και ισορροπία
Ο τρόπος που δουλεύουμε, δεν δουλεύει πια. Τηλεργασία δεν σημαίνει εργασία χωρίς όρια. Παραγωγικότητα δεν σημαίνει απαραίτητα περισσότερες ώρες δουλειάς, αλλά ευελιξία με δικαίωμα στην αποσύνδεση, βελτιωμένη προσοχή, εσωτερική ηρεμία και υγιής οριοθέτηση, δεξιότητες που καλλιεργούνται μέσα από τεχνικές mental fitness και οφείλουν να υποστηρίζονται και να ενθαρρύνονται από τους οργανισμούς. Ένας ήρεμος νους εστιάζει καλύτερα, αποδίδει περισσότερο με λιγότερη προσπάθεια και βιώνει λιγότερο στρες.

Για παράδειγμα, οι μικρές παύσεις για αυτοφροντίδα κατά τη διάρκεια της ημέρας, για εξάσκηση σε πρακτικές όπως είναι το mindfulness και η συνειδητή αναπνοή, αποδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ότι έχουν άμεσα θετικά αποτελέσματα στην διαχείριση του άγχους αλλά και τη βελτίωση της απόδοσης των εργαζομένων. Ένας καινοτόμος τρόπος υποστήριξης της ηγεσίας και των ομάδων γίνεται μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένες ολιστικές προσεγγίσεις που εστιάζουν σε mind training, οι οποίες ενώ ακόμη νέες στην Ελλάδα, είναι πολύ διαδεδομένες στο εξωτερικό. 

Ευγνωμοσύνη
Σε περιόδους κρίσεων με έντονο στρες, ο ανθρώπινος εγκέφαλος χάνει την προοπτική και εστιάζει υπέρμετρα στα αρνητικά. Η έκφραση ευγνωμοσύνης είναι αποδεδειγμένο ότι βελτιώνει την ψυχική υγεία, αναζωογονεί το νευρικό σύστημα και δίνει ενέργεια, ενώ βελτιώνει τα επίπεδα ευτυχίας. Εκπαιδεύσεις που ενθαρρύνουν την έκφραση ευγνωμοσύνης – στην εργασία μεταξύ των ομάδων, αλλά και στην προσωπική ζωή – αποδείχθηκαν πολύτιμες καθότι εξισορροπούν τα δυσφορικά συναισθήματα και βοηθούν τους εργαζόμενους να εστιάζουν στις πτυχές της ζωής τους από όπου αντλούν το περισσότερο νόημα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στη μόνιμη στήλη Wellbeing at Work του νέου κλαδικού περιοδικού για την έμφυλη ισότητα και τη γυναικεία ενδυνάμωση, Women Leaders, τον Σεπτέμβριο 2021 .