Επιστροφή στο νέο εργασιακό χώρο | HR Professional

Καθώς οι περιορισμοί αίρονται και οι εμβολιασμοί συνεχίζονται, η ώρα για την επιστροφή των ανθρώπων στον εργασιακό χώρο πλησιάζει. Εντούτοις, η πανδημία δημιούργησε νέα δεδομένα και ανάγκες, με αποτέλεσμα οι εργασιακοί χώροι και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να είναι τελείως διαφορετικοί.

Ποια σημεία οφείλουν να προσέξουν οι εταιρείες στον σχεδιασμό του νέου σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος; Η Μυρτώ Λεγάκη μίλησε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού HR Professional.

Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις για τις ΔΑΔ από την επιστροφή στο γραφείο και πώς θα διαμορφωθεί ο ρόλος των HR στελεχών;

Εκτός από τις προκλήσεις σχετικά με το μοντέλο επιστροφής στο γραφείο (full-time ή hybrid) αλλά και τις διαδικασίες για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων, ίσως ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι η διασφάλιση της ψυχικής υγείας και η αύξηση του engagement του ανθρώπινου δυναμικού.

Θα χρειαστεί επαρκής χρόνος προσαρμογής, σωστή ενημέρωση, ανοιχτή και ειλικρινής αμφίδρομη επικοινωνία με το management, ενέργειες που υποστηρίζουν την σύνδεση και την ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων, καθώς και συνεχής επένδυση σε προγράμματα wellbeing και resilience που θα θωρακίσουν τους εργαζόμενους ώστε να αναλάβουν δυναμικά τους ρόλους τους με τις νέες συνθήκες, ανακάμπτοντας από την πανδημική ψυχική κόπωση που φαίνεται ότι έχει επηρεάσει ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων.

Ποιο είναι το βασικότερο insight που έχει προκύψει από την πανδημία; Πιστεύετε ότι θα απασχολήσει και την επόμενη χρονιά;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πανδημία άλλαξε ριζικά τον τρόπο που δουλεύουμε και ζούμε. Έγινε ξεκάθαρο ότι εκτός από το ψυχικό σθένος, η ενσυναίσθηση, η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και η αυθεντικότητα είναι από τις σημαντικότερες ηγετικές δεξιότητες σε ομάδες και οργανισμούς. Σε περιόδους κρίσεων, όταν οι καταστάσεις είναι αβέβαιες και οι απαντήσεις είναι άγνωστες για όλους, χρειάζεται η ικανότητα να προσαρμοζόμαστε, να παραμένουμε ανοιχτοί και ευέλικτοι.

Όταν δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα γεγονότα, μπορούμε να επηρεάσουμε τον τρόπο που ανταποκρινόμαστε σε αυτά. Αυτό όμως δεν είναι εύκολο να συμβεί όταν λειτουργούμε - σε ατομικό, ομαδικό ή οργανωσιακό επίπεδο - συνεχώς υπό πίεση. Χρειαζόμαστε λοιπόν αποτελεσματικούς τρόπους εκπαίδευσης σε ένα mindset που καλλιεργεί επίγνωση, ώστε να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες και έπειτα να κάνουμε σοφότερες επιλογές, με γνώμονα πάντα την υγεία και ευημερία των ανθρώπων και έπειτα των οργανισμών.

Κατά την πανδημία δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο wellbeing και στο D&I. Η τάση αυτή ήρθε για να μείνει;

Ενώ μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις εστίαζαν κυρίως στα οικονομικά αποτελέσματα, η πανδημία έφερε στο προσκήνιο και την ανάγκη της ουσιαστικής υποστήριξης της ευζωίας των εργαζομένων. Αυτό αποδείχθηκε ότι είναι όχι απλώς ένα “nice to have” αλλά μια αναγκαιότητα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν, ενώ οι έρευνες δείχνουν ότι θα εντατικοποιηθούν τα επόμενα χρόνια.

Ο λόγος είναι ότι τα οφέλη είναι πολλαπλά, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για την ευημερία και τη βιωσιμότητα των οργανισμών. Σε βάθος χρόνου, η ύπαρξη ενός ισχυρού προγράμματος wellbeing που περιλαμβάνει εκτός από τη φροντίδα της σωματικής υγείας - με προγράμματος άσκησης και διατροφής - και την φροντίδα για την ψυχική υγεία των εργαζομένων - με προγράμματα διαλογισμού mind training, διαχείρισης άγχους και mindful leadership - θα αποτελεί κριτήριο επιλογής για την προσέλκυση ταλέντων.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού HR Professional.

Μάθετε περισσότερα για τα εταιρικά προγράμματά μας εδώ.