Συμβουλές για mindful γιορτές

Όπου και αν σας βρίσκουν αυτές οι ημέρες, όπως κι αν επιλέξετε να τις περάσετε, σας ευχόμαστε να τις βιώσετε πλήρως, χαρίζοντας την παρουσία σας απλόχερα στις στιγμές και στους ανθρώπους σας.

Συχνά όμως οι γιορτινές μέρες είναι φορτισμένες με πολλές υποχρεώσεις, κίνηση στους δρόμους, ένταση σε οικογενειακές συγκεντρώσεις, έλλειψη ύπνου και ίσως αυξημένη κατανάλωση φαγητού και ποτού.

Πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε αυτή την γιορτινή περίοδο με περισσότερη ηρεμία και επίγνωση; Πώς μπορούμε να κάνουμε τις γιορτές λίγο πιο mindful;

Διαβάστε παρακάτω μερικές συμβουλές.

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας

Είτε έχουμε άδεια από τη δουλειά μας είτε όχι, οι γιορτές είναι μια ευκαιρία να αφιερώσουμε λίγο παραπάνω χρόνο στον εαυτό μας και να αφουγκραστούμε τις δικές μας ανάγκες. Πολλές φορές με τις κοινωνικές ή οικογενειακές υποχρεώσεις αυξημένες, ξεχνάμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να κάνουμε δραστηριότητες που πραγματικά μας αρέσουν.

Έστω για λίγο, φροντίζουμε φέτος να προσφέρουμε στον εαυτό μας αυτό που πραγματικά χρειάζεται, επιλέγοντας δραστηριότητες που ευχαριστούν όχι μόνο τους άλλους, αλλά και εμάς. 

Προσφέρετε την παρουσία σας

Οι γιορτές είναι συνήθως γεμάτες δώρα και οι περισσότεροι από εμάς αφιερώνουμε αρκετό χρόνο, προσπάθεια, σκέψη (αλλά και χρήματα) για να βρούμε το ιδανικό δώρο για κάθε έναν από τους αγαπημένους μας.

Αξίζει φέτος να θυμηθούμε ότι αυτό που θέλουν από εμάς οι άνθρωποι που αγαπάμε, είναι κυρίως τον χρόνο και την προσοχή μας. Αντί λοιπόν για περίπλοκα ή ακριβά δώρα, ας εστιάσουμε στο να προσφέρουμε την παρουσία μας. Να είμαστε πραγματικά εκεί, παρόντες, με ενδιαφέρον, αγάπη και νοιάξιμο. 

Εφαρμόστε mindful eating

Με όλα τα γιορτινά τραπέζια και τις εκδηλώσεις, οι γιορτές χαρακτηρίζονται από πολύ και πλούσιο φαγητό, με αποτέλεσμα συχνά να καταλήγουμε σε υπερκατανάλωση θερμίδων με λίγη θρεπτική αξία.

Θα μπορούσαμε αυτές τις γιορτές να εφαρμόσουμε την πρακτική της ενσυνείδητης διατροφής, τρώγοντας συνειδητά: 

  • Προσέχουμε τι βάζουμε στο πιάτο μας

  • Ξεκινάμε πάντα με μια μικρή μερίδα και προσθέτουμε μόνο εάν πραγματικά πεινάμε

  • Φέρνουμε την προσοχή μας σε κάθε μια αίσθηση, βλέποντας τα χρώματα, τα σχήματα στο πιάτο μας, νιώθοντας τις μυρωδιές, παρατηρώντας τις υφές

  • Μασάμε αργά και πολύ, παρατηρώντας τις γεύσεις στο στόμα

  • Πίνουμε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του φαγητού

  • Πριν ξαναγεμίσουμε το πιάτο μας, ρωτάμε τον εαυτό μας εάν πραγματικά πεινάμε, αλλιώς πίνουμε λίγο νερό και δίνουμε το πιάτο μας (εάν γίνεται) ώστε να αποφύγουμε να καταναλώσουμε περισσότερο από αυτό που έχουμε ουσιαστικά ανάγκη

Εφαρμόστε mindful drinking

Μαζί με το φαγητό, οι γιορτές συνοδεύονται και από αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Λίγο κρασί είναι καλό, αλλά η κατάχρηση, ειδικά όταν γίνεται συνεχόμενα ή ακόμη και καθημερινά, έχει μεγάλη επίπτωση όχι μόνο στο πώς αισθανόμαστε σωματικά, αλλά και στην ψυχική και συναισθηματική μας κατάσταση.

Το αλκοόλ μας κάνει πιο ευαίσθητους, ευερέθιστους, δημιουργεί φλεγμονές, επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο μας και μας κάνει να κουραζόμαστε πιο εύκολα, ενώ παράλληλα επιβραδύνει το μεταβολισμό. Φέτος δοκιμάζουμε να καταναλώσουμε αλκοόλ συνειδητά:

  • Ξεκινάμε κάθε βραδιά με ένα μεγάλο ποτήρι νερό σε θερμοκρασία δωματίου πριν πιούμε αλκοόλ

  • Φροντίζουμε να έχουμε φάει κάποιο γεύμα με πρωτεΐνη και λίπος πριν καταναλώσουμε αλκοόλ

  • Για κάθε ποτήρι αλκοόλ μετά από το πρώτο, πίνουμε ένα μεγάλο ποτήρι νερό καθόλη τη διάρκεια της βραδιάς

  • Προτιμούμε καθαρά ποτά χωρίς αναψυκτικά ή προσμίξεις, όπως τα cocktail. Παρότι απολαυστικά, έχουν πολλή περισσότερη ζάχαρη και επιβαρύνουν δυσανάλογα τον οργανισμό μας

  • Δοκιμάζουμε ποτά χωρίς αλκοόλ, που τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα, χωρίς να υστερούν σε γεύση

  • Πειραματιζόμαστε προσθέτοντας bitters σε σόδα ή ανθρακούχο μεταλλικό νερό, μέσα σε όμορφα ποτήρια cocktail ή κρασιού. Τα bitters δίνουν μια ελαφριά και πολύ ευχάριστη γεύση, ενώ μας δίνουν την αίσθηση ότι δεν απέχουμε από τους υπόλοιπους που καταναλώνουν αλκοόλ στην παρέα 

  • Θέτουμε ένα όριο από την αρχή σχετικά με τον αριθμό των ποτών που θα θέλαμε να καταναλώσουμε εκείνη την ημέρα, σαν μια υπόσχεση στον εαυτό μας

  • Εάν πιούμε παραπάνω, την επόμενη ημέρα φροντίζουμε να ενυδατωθούμε αρκετά και να ξεκινήσουμε την ημέρα μας καταναλώνοντας αρκετή πρωτεΐνη

Κάντε ένα διάλειμμα από τη δουλειά 

Ακόμη και εάν δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε άδεια από τη δουλειά μας, εκμεταλλευόμαστε τις μέρες αργίας για να κάνουμε μια ουσιαστική παύση από τις εργασιακές υποχρεώσεις. Πολλές φορές ο νους συνεχίζει να τρέχει σε αυτά που χρειάζεται να κάνουμε, ακόμη και εάν είμαστε σε διακοπές.

Δοκιμάζουμε να επαναφέρουμε την προσοχή μας στο παρόν εάν παρατηρούμε ότι σκεφτόμαστε το γραφείο ακόμη και όταν είμαστε στο σπίτι. Αφήνουμε εντελώς στην άκρη όλα αυτά που πρέπει ή θέλουμε να κάνουμε και δημιουργούμε λίγο χώρο μέσα μας ώστε επιστρέφοντας στην εργασία, να νιώθουμε λίγο περισσότερη φρεσκάδα. 

Προσφέρετε σε όσους έχουν ανάγκη

Παρόλο που δεν πρέπει να περιμένουμε τις γιορτές για να προσφέρουμε, ίσως αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να υποστηρίξουμε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Τίποτα δεν γεμίζει την καρδιά μας περισσότερο από την αίσθηση ότι μοιραζόμαστε την αγάπη που έχουμε μέσα μας για να βοηθήσουμε.

Αναζητούμε έγκυρες οργανώσεις και υποστηρίζουμε σκοπούς και κοινωνικές ομάδες που έχουν νόημα για εμάς, χωρίς να ξεχνάμε ότι η προσφορά όταν γίνεται από αγάπη, γίνεται χωρίς ανάγκη για οποιοδήποτε αντάλλαγμα ή αναγνώριση, παρά μόνον για την ίδια τη χαρά της προσφοράς. 


Online Πλατφόρμα Wellbeing

Η συνδρομή στην μοναδική Online πλατφόρμα wellbeing MINDFULNESS TOGETHER με πιστοποιημένο περιεχόμενο από τα εγκυρότερα πανεπιστήμια στον κόσμο, θα σας βοηθήσει να εντάξετε καθημερινές ευεργετικές συνήθειες στη ζωή σας για να:

✔ Ζείτε με περισσότερη ηρεμία

✔ Αντιμετωπίσετε το άγχος

✔ Αντιμετωπίσετε τα προβλήματα ύπνου

✔ Απολαμβάνετε περισσότερο τη ζωή