Mindfulness: Η νέα προσέγγιση στο εταιρικό wellbeing | HR Professional

hrpro2.png

Από τη Μυρτώ Λεγάκη, Mindful Leadership & Corporate Wellbeing Consultant

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πανδημία άλλαξε ριζικά τον τρόπο που δουλεύουμε. Οι επιχειρήσεις φαίνεται πως αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο ότι η υποστήριξη της ψυχικής υγείας και υγείας των εργαζομένων δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα. Στη νέα εποχή, όμως, που ανοίγεται μπροστά μας για την ηγεσία και την εργασία, δεν αρκούν σποραδικές ενέργειες που δρουν επιδερμικά ή υιοθετούνται πυροσβεστικά σε περιόδους κρίσεων. Χρειάζεται η εφαρμογή μακροπρόθεσμων καινοτόμων ολιστικών προσεγγίσεων με βάση τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, που υποστηρίζουν τους εργαζόμενους σε όλα τα επίπεδα – σωματικό, ψυχικό και νοητικό.

Πληθώρα ερευνών αλλά και η εμπειρία μας με χιλιάδες εργαζόμενους που συμμετείχαν στα προγράμματα διαχείρισης άγχους, wellbeing και resilience που πραγματοποιήσαμε στην πανδημία, αποδεικνύει ότι η πρακτική mindfulness είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, καθότι συμβάλλει στην καλλιέργεια δεξιοτήτων που επιφέρουν μακροπρόθεσμες συμπεριφορικές αλλαγές. Αν και σχετικά πρόσφατη στη Ελλάδα, πρόκειται για μια επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση mind training (διαλογισμού), δοκιμασμένη εδώ και δεκαετίες σε ηγέτες και ομάδες στις κορυφαίες εταιρίες παγκοσμίως.

Νευροπλαστικότητα και μεταμόρφωση

Η νευροεπιστήμη έχει αποδείξει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαμορφώνεται συνεχώς ανάλογα με τις εμπειρίες, την εκπαίδευση και τις καθημερινές επιλογές μας. Η πρακτική mindfulness αξιοποιεί τη δύναμη του νου και τις ιδιότητες της νευροπλαστικότητας, διαμορφώνοντας τη δομή του εγκεφάλου με τρόπο που επιφέρει βελτίωση στην προσοχή, καλύτερη διαχείριση συναισθημάτων, μείωση άγχους και υγεία, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να ανταποκρίνονται με αυτοκυριαρχία, ωριμότητα και διορατικότητα στις απαιτητικές συνθήκες του σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος.

Διαχείριση άγχους και ψυχική ανθεκτικότητα

Το άγχος επιδεινώθηκε σημαντικά τον τελευταίο χρόνο και τα επίπεδα burnout αυξάνονται. Οι εργαζόμενοι χρειάζονται νέους τρόπους διαχείρισης του στρες ώστε να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και την πολυπλοκότητα της καθημερινότητας πιο αποτελεσματικά. Με την εκπαίδευση mindfulness, επιτυγχάνεται άμεση ρύθμιση του νευρικού συστήματος και αίσθηση εσωτερικής ηρεμίας και σταθερότητας, ανεξάρτητη από εξωτερικές συνθήκες.

 Focus και αποτελεσματικότητα

Παραγωγικότητα δεν σημαίνει απαραίτητα περισσότερες ώρες δουλειάς, αλλά βελτιωμένη προσοχή. Ένας ήρεμος νους εστιάζει καλύτερα, αποδίδει περισσότερο με λιγότερη προσπάθεια και βιώνει λιγότερο στρες. Οι δεξιότητες της προσοχής και της εσωτερικής ηρεμίας που αποτελούν προϋπόθεση για καλύτερης ποιότητας αποτελέσματα στην εργασία, χτίζονται με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους mental training.

Ενσυναίσθηση και συναισθηματική νοημοσύνη

Βαδίζουμε προς ένα πιο ανθρώπινο και συμπονετικό μοντέλο ηγεσίας, αυτό που ονομάζουμε mindful leadership. Έρευνες έδειξαν ότι από τις σημαντικότερες ηγετικές δεξιότητες σε περιόδους αβεβαιότητας και δυσκολίας είναι η ενσυναίσθηση και η συναισθηματική νοημοσύνη. Όταν αυτές οι δεξιότητες καλλιεργούνται μέσω του mindfulness, μειώνονται οι πιθανότητες για burnout, βελτιώνεται η επικοινωνία και η συνεργατικότητα, ενώ ενισχύεται η ικανοποίηση των εργαζομένων.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2021 του περιοδικού HR Professional.

HR Professional Myrto Legaki Μυρτώ Λεγάκη One Breath Mindfulness Center εταρικό wellbeing, corporate wellbeing, προγράμματα ευεξίας και ψυχικής υγείας