Συνέντευξη για το TEDxUniversityofMacedonia

Μπορεί άραγε μια οικονομολόγος να καταλήξει να ασχολείται τελικά με τον διαλογισμό; Κι όμως μπορεί! Ο λόγος για την κυρία Μυρτώ Λεγάκη που σπούδασε Χρηματοοικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά και Master’s in Business Administration (MBA) στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης στις ΗΠΑ. Έπειτα, για 15 χρόνια ασχολήθηκε με τον χώρο των επιχειρήσεων, ώσπου να κάνει και τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή της. Να στραφεί στον διαλογισμό, κάνοντάς τον όχι μόνο κομμάτι του εαυτού της αλλά και αποκλειστική της επαγγελματική απασχόληση.

Στην ομιλία της θα επιχειρήσει  να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ εξωτερικού και εσωτερικού κόσμου αλλά και να καλλιεργήσει την σύνδεση της εσωτερικής πυξίδας με τον διαλογισμό.

Η έννοια του διαλογισμού είναι αρκετά παρεξηγημένη στην Ελλάδα. Τί σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με αυτό;

Η επαφή με το διαλογισμό ξεκίνησε από προσωπική ανάγκη – καμιά φορά λέω ότι ήταν θέμα καθαρά επιβίωσης για μένα αυτή η πρακτική. Για 15 χρόνια δούλευα ως marketing executive και consultant με πολύ έντονους ρυθμούς σε μεγάλες εταιρίες, συνεχώς πιέζοντας τον εαυτό μου να τα καταφέρω όλα. Η δουλειά ήταν μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς μου και δεν υπήρχε ισορροπία με την προσωπική μου ζωή, ούτε χρόνος να ακούσω τι συνέβαινε μέσα μου και να φροντίσω τον εαυτό μου. Ήταν όλα ένας αγώνας δρόμου που κάποια στιγμή με έφερε στα όρια της σωματικής και της ψυχολογικής εξάντλησης.

Κάπου εκεί, πριν από 8 χρόνια περίπου πέρασα μια πολύ δύσκολη περίοδο στην προσωπική μου ζωή και ταυτόχρονα ένα θέμα υγείας. Έτσι διαβάζοντας για το διαλογισμό ξεκίνησα να εξασκούμαι καθημερινά στην πρακτική vipassana/insight meditation που αποτελεί τη βάση του mindfulness. Σύντομα αυτή η πρακτική έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου και με τα χρόνια εμβάθυνα σε silent retreats συναντώντας δασκάλους για τους οποίους νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη.

Σταδιακά, φίλοι και γνωστοί άρχισαν να μου ζητούν να τους διδάξω διαλογισμό και έτσι κάποια στιγμή αποφάσισα να εκπαιδευτώ στο πώς να μοιράζομαι με άλλους τις πρακτικές που με βοήθησαν να αντιμετωπίζω τις δυσκολίες με μεγαλύτερη χάρη.

Αφήνοντας τον επιχειρηματικό κόσμο, δημιούργησα το One Breath Mindful Living Center που σκοπό έχει τη διδασκαλία επιστημονικά τεκμηριωμένων μεθόδων διαλογισμού για ενήλικες, παιδιά και οργανισμούς, οι οποίες μας βοηθούν να ζούμε πιο συνειδητά, με λιγότερο άγχος και μεγαλύτερη φροντίδα του εαυτού μας.

Πώς είναι η καθημερινότητά σας ασχολούμενη με τον διαλογισμό; 

Κάθε μέρα είναι διαφορετική και πολύ δημιουργική και αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά. Γεμίζει με τα μαθήματα που έχω, την προετοιμασία και την οργάνωση που χρειάζεται να κάνω για αυτά, καθώς και τη δική μου προσωπική πρακτική. Διδάσκω σε ομάδες, σε εταιρίες και στελέχη και σε παιδιά, επομένως κάθε μέρα έχει άλλο χαρακτήρα και ενδιαφέρον. Φροντίζω την οικογένειά μου και προσπαθώ να περνάω λίγο χρόνο στη φύση όσο πιο συχνά μπορώ –  μένω κοντά σε ένα μεγάλο πράσινο άλσος και είναι το καταφύγιό μου.

Τί έχετε πετύχει σε προσωπικό επίπεδο με τον διαλογισμό;

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι και παραδόσεις διαλογισμού. Το mindfulness, η μέθοδος στην οποία εξασκούμαι και διδάσκω, είναι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση μέσα από την οποία καλλιεργούμε μεγαλύτερη επίγνωση (insight) ώστε να αντιλαμβανόμαστε τί συμβαίνει μέσα μας και γύρω μας. Μαθαίνουμε να παρατηρούμε οτιδήποτε διαδραματίζεται στην παρούσα στιγμή χωρίς να το κρίνουμε, με διάθεση καλοσύνης και αποδοχής. Προσεγγίζουμε την πρακτική με υπομονή και εμπιστοσύνη, με μια διάθεση φιλικής περιέργειας, χωρίς να θέλουμε να φτάσουμε κάπου, να πετύχουμε κάτι, παρά μόνο να γνωρίσουμε και να καταλάβουμε πώς ακριβώς είμαστε και να το αποδεχτούμε, χωρίς να ταυτιζόμαστε με αυτό. Και τότε έχουμε την ελευθερία και την επιλογή, αν θέλουμε να αλλάξουμε. 

Έτσι η πρακτική άγγιξε όλα τα κομμάτια της ζωής μου. Υπήρξε και παραμένει ένα μεταφορφωτικό ταξίδι που με οδήγησε στο να ισορροπήσω αυτό που υπήρχε μέσα μου με τον τρόπο που ζούσα τη ζωή μου προς τα έξω.

Συνέντευξη για το TEDxUniversityOfMacedonia