10% Happier • Dan Harris

Ο δημοφιλής παρουσιαστής ειδήσεων Dan Harris ξεκινά μια αναπάντεχη, αστεία και βαθειά σκεπτόμενη οδύσσεια στον περίεργο κόσμο της πνευματικότητας και της αυτο-βοήθειας και ανακαλύπτει έναν τρόπο να είναι πιο ευτυχισμένος που πραγματικά λειτουργεί. Έχοντας περάσει από μια κρίση πανικού που συνέβη ζωντανά στον αέρα, κατά τη διάρκεια του αμερικάνικου τηλεοπτικού προγράμματος “Good Morning America”, συνειδητοποίησε ότι χρειάζεται να κάνει κάποιες αλλαγές.

Αυτό το βιβλίο για την πνευματικότητα έχει γραφτεί από κάποιον (και για κάποιον) που δεν θα διάβαζε ποτέ ένα τέτοιο βιβλίο. Είναι πολύ σοβαρό και πολύ αστείο ταυτόχρονα και παρουσιάζει το διαλογισμό και το mindfulness ως την επόμενη μεγάλη επανάσταση για τη Δημόσια Υγεία.

Ο Dan Harris πάντα πίστευε ότι αυτή η ακούραστη, ασταμάτητη φωνή την οποία ήταν αδύνατο να ικανοποιήσει, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προσόντα του. Εξάλλου, πώς αλλιώς θα μπορούσε να σκαρφαλώσει ψηλά σε έναν τόσο ανταγωνιστικό χώρο όπως η εκφώνηση τηλεοπτικών ειδήσεων χωρίς να είναι συνεχώς σε απίστευτη εγρήγορση και με τρεμάμενα χέρια; Για λίγο, η στρατηγική του αυτή δούλεψε, ο Harris παρουσίαζε ειδήσεις και κάλυπτε πολέμους ως ανταποκριτής. Μετά πάτησε φρένο και έπαθε μια κρίση πανικού στον αέρα. Το τι συνέβη μετά ήταν τελείως αναπάντεχο. Μέσα από μια σειρά από περίεργα γεγονότα που συμπεριλάμβαναν έναν ευαγγελιστή παπά, έναν μυστηριώδη γκουρού και ένα μοιραίο δώρο από τη γυναίκα του, ο Harris σκόνταψε πάνω σε κάτι που τον βοήθησε να δαμάσει αυτή τη φωνή στο κεφάλι του: το διαλογισμό. Στην αρχή ήταν βαθειά σκεπτικός. Για καιρό είχε συνδυάσει το διαλογισμό με μουσάτους swamis και άπλυτους χίπιδες. Όταν όμως ήρθε αντιμέτωπος με βουνά από επιστημονικά στοιχεία που αποδείκνυαν ότι μόνο λίγα λεπτά την ημέρα μπορούν να αλλάξουν τον εγκέφαλο ώστε να εστιάζει καλύτερα, να νιώθει περισσότερη ευτυχία και να έχει λιγότερη αντιδραστικότητα, ο Harris βούτηξε με το κεφάλι. Πέρασε χρόνια συναναστροφών με επιστήμονες, στελέχη επιχειρήσεων και στρατιωτικούς που βρίσκονταν στις πρώτες γραμμές μιας ειρηνικής επανάστασης που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την κοινωνία που ζούμε. Ξεκίνησε να κάνει καθημερινά διαλογισμό, μέχρι που βρέθηκε και σε ένα 10ήμερο silent retreat που ήταν ταυτόχρονα η χειρότερη και η καλύτερη εμπειρία που είχε ποτέ στη ζωή του.

Η ζωή του Harris δεν μεταμορφώθηκε σε μια παρέλαση από ουράνια τόξα και μονόκερους, αλλά κέρδισε ένα πάθος για καθημερινή πρακτική διαλογισμού. Το βιβλίο εκτός από την περιγραφή της διαδρομής του Harris, περιλαμβάνει απλές συμβουλές για το πώς να αρχίσει κανείς να εξασκείται.