Mindfulness στην εργασία: Η εξάντληση των video κλήσεων και πώς να την αντιμετωπίσετε

Εταιρικά προγράμματα coaching mindfulness στην Ελλάδα resilience, corporate wellness, διαχείριση άγχους, αντιμετώπιση στρες, stress management, corporate wellbeing, εταιρική υπευθυνότητα, ανθρώπινο δυναμικό, human resources. Βιώσιμες επιχειρήσεις, υ…

Οι video κλήσεις χρειάζονται περισσότερη προσπάθεια για να εστιάσουμε σε σχέση με τις συναντήσεις που γίνονται με τη φυσική μας παρουσία. Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται να δουλεύει πιο σκληρά για να επεξεργαστεί μη-λεκτικά σημάδια όπως τις εκφράσεις του προσώπου, τον τόνο και το ύφος της φωνής, τη γλώσσα του σώματος. Όταν χρειάζεται να εστιάσει σε όλα αυτά, ο εγκέφαλος καταναλώνει πολλή ενέργεια.

“Μπορεί ο νους μας να είναι μαζί με άλλους, όμως τα σώματά μας δεν είναι. Και ο εγκέφαλος το αναγνωρίζει αυτό. Αυτή η ασυμφωνία δημιουργεί αντιφατικά συναισθήματα και είναι εξαντλητική”, αναφέρει ο Ιταλός καθηγητής management Gianpiero Petriglieri.

Σε μια έρευνα του 2014 αποδείχθηκε ότι καθυστερήσεις διάρκειας μόνο 1.2 δευτερολέπτων σε video  κλήσεις, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι οι συνομιλητές μας δεν είναι τόσο φιλικοί ή προσεκτικοί. 

Η σιωπή επίσης αποτελεί άλλη μια πρόκληση. Σε μια δια ζώσης συνομιλία η σιωπή έχει ένα ρυθμό, όμως σε μια video κλήση, έχει αποδειχθεί ότι η σιωπή μας δημιουργεί αμηχανία και παράλληλα ανησυχία για το αν λειτουργεί καλά η τεχνολογία. 

Υπάρχει μια διαφορετική ποιότητα στην προσοχή μας όταν είμαστε online. Είμαστε υπερ-εστιασμένοι στα λίγα διαθέσιμα οπτικά ερεθίσματα που συνήθως συγκεντρώνουμε από ένα μεγάλο εύρος διαθέσιμων σωματικών γλωσσών. Αντίθετα, ίσως είμαστε πλήρως αφηρημένοι και κοιτάμε τα email μας ενώ θα έπρεπε να ακούμε προσεκτικά και να συμμετέχουμε στην παρουσίαση ενός συναδέλφου.

Αν είμαστε online μαζί με πολλά άτομα την ίδια στιγμή, επεξεργαζόμαστε ταυτόχρονα οπτικά σήματα από όλα αυτά τα άτομα (ίσως και από τα παιδιά ή τα κατοικίδιά τους!) με έναν τρόπο που δεν θα χρειαζόταν να ακολουθήσουμε αν καθόμασταν σε ένα τραπέζι συνεδριάσεων. 

Όταν είμαστε σε υπερδιέγερση από όλα αυτά τα εξωγενή δεδομένα στις online κλήσεις, τα οποία δεν θα χρειαζόταν να επεξεργαστούμε στο φυσικό κόσμο, κάθε νέο δεδομένο μας ωθεί ένα βήμα πιο μακριά από την ανθρώπινη σύνδεση που όλοι επιθυμούμε και εκτιμούμε. Ο Petriglieri ανέφερε πρόσφατα: “Είναι πιο εύκολο να είμαστε με την παρουσία ή την απουσία του άλλου, παρά με τη συνεχόμενη παρουσία της απουσίας του άλλου.” 

Διαβάστε παρακάτω 8 τρόπους για να διαχειρίζεστε καλύτερα τις video κλήσεις.

Δείτε τα online mindfulness προγράμματά μας
που θα σας βοηθήσουν να είστε πιο ήρεμοι
και αποτελεσματικοί αυτή την απαιτητική περίοδο.

  • Αφιερώστε μερικές στιγμές πριν μπείτε στη συνάντηση, για να ηρεμήσετε και να εδραιώσετε την προσοχή σας

    Πάρτε μερικές αναπνοές, νιώστε το σώμα σας στην καρέκλα, παρατηρήστε τι υπάρχει στο νου σας και στο σώμα σας αυτή τη στιγμή. Αν νιώθετε ανησυχία, τοποθετήστε το χέρι στην καρδιά με έναν υποστηρικτικό και καθησυχαστικό τρόπο, σαν να λέτε στον εαυτό σας: “Είμαι εδώ για σένα. Είναι ΟΚ να νιώθεις όπως νιώθεις αυτή τη στιγμή.”

  • Ξεκινώντας την online συνάντηση, χαιρετήσετε τους υπόλοιπους συμμετέχοντες  με όλη την προσοχή σας

Προσφέρετε την προσοχή σας σε κάθε πρόσωπο (αν η ομάδα δεν είναι πολύ μεγάλη). Δείτε προσεκτικά τον κάθε συμμετέχοντα, χαιρετήστε τον και κρατήστε στο νου σας ό,τι καλό  μεταδίδει. Δώστε στον εαυτό σας μια στιγμή για να δημιουργήσει μια εντύπωση και μια σύντομη σύνδεση με κάθε άτομο. 

  • Επιλέξτε να βλέπετε μόνο τον ομιλητή στην οθόνη σας

Τα περισσότερα προγράμματα video conferencing επιτρέπουν να επιλέξετε να βλέπετε μόνο τον ομιλητή στην κυρίως οθόνη. Αυτό παρομοιάζει με μια συνεδρίαση γύρω από ένα τραπέζι, όπου ενώ γνωρίζουμε πως όλοι βρίσκονται εκεί την ίδια στιγμή, επικεντρώνουμε την προσοχή μας κυρίως στο πρόσωπο που μιλάει. Αντιθέτως, αν παρακολουθούμε 24 (ή περισσότερα πρόσωπα) στην οθόνη για πολλή ώρα, μπορεί να είναι πραγματική πρόκληση.

  • Αντισταθείτε στην επιθυμία σας να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα

Δοκιμάστε να περιορίσετε την τάση σας να έχετε πολλά tabs ανοιχτά στον υπολογιστή. Αυτό θα δημιουργήσει περισπασμούς και θα σας κουράσει περισσότερο. Κλείστε όλες τις υπόλοιπες εφαρμογές και εστιάστε στη συνάντηση. 

  • Χαλαρώστε συνειδητά την προσοχή σας για λίγο

Εάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης νιώσετε δυσκολία, μπορείτε για λίγο να χαλαρώσετε την προσοχή σας και να κοιτάξετε έξω από το παράθυρο, το περιβάλλον γύρω σας, ή να μαλακώσετε το βλέμμα και να δείτε τη διάταξη  όλων των προσώπων στην οθόνη, χωρίς να χρειάζεται να αναλύσετε ή περιεργαστείτε κανένα από αυτά.

  • Προσπαθήστε να κάνετε μετρημένα διαλείμματα ανάμεσα στις κλήσεις

Συχνά, οι video κλήσεις γίνονται η μία μετά την άλλη, με πρόσωπα από την επαγγελματική και προσωπική μας ζωή να συναντώνται για μερικές στιγμές μέσα στην πλατφόρμα. Όσο διασκεδαστικές κι αν είναι αυτές οι στιγμές, χρειάζεται να φροντίζουμε καλύτερα την πολύτιμη προσοχή και ενέργειά μας, κάνοντας μια αναζωογονητική παύση ανάμεσα στα διαδικτυακά ραντεβού μας.

  • Τέλος, μην ξεχνάτε ότι αυτό είναι κάτι καινούριο

    Είναι ένας νέος τρόπος επικοινωνίας στον οποίο πρέπει να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε όπως προχωράμε στο αβέβαιο μέλλον. Είναι καλύτερο από την απόλυτη απουσία (φανταστείτε τη ζωή στην πανδημία χωρίς FaceTime, Zoom, Skype κ.τ.λ.), όχι όμως τόσο σημαντικό όσο η φυσική παρουσία. 

  • Αν σας είναι δύσκολο να προσαρμοστείτε, δείτε τα θετικά

Εστιάστε σε όλα τα θετικά των online  συναντήσεων: στην ευκολία με την οποία γίνονται αυτές οι συναντήσεις,  στην εξοικονόμηση χρόνου διότι δεν υπάρχει μετακίνηση. Εστιάστε στο ότι κάνετε ακόμη και τις πιο σημαντικές συναντήσεις σας μέσα στην ασφάλεια του σπιτιού σας, νιώθοντας ίσως πιο άνετα. 

Πηγές: Mindful, BBC


Λιγότερο άγχος, περισσότερη υγεία, ηρεμία & ισορροπία
με τα online προγράμματά μας

7.png

Μάθετε διαλογισμό

Πρόγραμμα 5 εβδομάδων που ολοκληρώνετε στο δικό σας χρόνο. Μάθετε να εξασκείστε στο mindfulness για να ζείτε με λιγότερο άγχος και περισσότερη υγεία και ισορροπία.

8.png

Εξασκηθείτε κάθε μέρα

Μηνιαίο πρόγραμμα & application για καθημερινή εξάσκηση στο σπίτι: εβδομαδιαία webinars, βιβλιοθήκη με ηχογραφημένους διαλογισμούς, έντυπος οδηγός.