KPMG HR Symposium • Mindfulness & Wellbeing in the Workplace

Πάνω από 400 στελέχη HR έδωσαν το παρών στο 26ο HR Symposium της KPMG, το μακροβιότερο συνέδριο στον κλάδο της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στην Ελλάδα, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις και το αύριο της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Το συνέδριο, που έγινε την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023 στο Grand Hyatt Athens, επιβεβαίωσε για ακόμη μια χρονιά την βαθιά κληρονομία που φέρει 26 χρόνια τώρα, αναδεικνύοντας επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν την HR και όχι μόνο κοινότητα.

Η συνεδριακή ημέρα ξεκίνησε με ένα θερμό καλωσόρισμα από την Μαριλένα Παππά, Events Coordinator, KPMG στην Ελλάδα και τους χαιρετισμούς των Βερώνη Παπατζήμου, Partner, People Services, Consulting, KPMG στην Ελλάδα και Σωτήρη Σταματίου, Πρόεδρος ΔΣ, ΣΔΑΔΕ. Ειδικότερα, η Βερώνη Παπατζήμου αναφέρθηκε στη θεματική του φετινού 26th HR Symposium, “From flux to flow” και στο γεγονός ότι η λειτουργία του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού βρίσκεται πια σε ένα καθεστώς «υπό διαμόρφωση», καθώς οι εργαζόμενοι βιώνουν τη «Μεγάλη Επανεξέταση» στο τι θέλουν να κάνουν. Ο Σωτήρης Σταματίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σημασία του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδος για την κοινότητα του HR.

Τη σκυτάλη έλαβε ο πρώτος ομιλητής του συνεδρίου, Paul Redmond, Author, keynote speaker, employment, ο οποίος ανέδειξε αρχικά τη σημασία της τεχνολογίας και το πως έχει αλλάξει και επηρεάσει όλες τις γενιές και στη συνέχεια παρουσίασε με ένα διαδραστικό τρόπο τις διαφορές των τεσσάρων γενεών baby boomers, generation X, Millenials, Generation Z, στρέφοντας την προσοχή του κοινού στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γενιάς Ζ και στη διαχείριση της.

Στη συνέχεια, η Αναστασία Παρετζόγλου, Brand Manager, Fortune Greece συνομίλησε με τη Φιλίππα Μιχάλη, Πρόεδρο & Διευθύνουσα Σύμβουλο, NN Hellas σε ένα fireside chat για το ρόλο του HR σε έναν οργανισμό και για τις προσδοκίες των CEOs από τον επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού μιας εταιρείας. Η συζήτηση ανέδειξε τη σημασία που έχει ο ρόλος του HR στην εκπαίδευση των εργαζομένων αλλά και η δημιουργία δεσμών με τους εργαζομένους με στόχο να εργαζόμαστε καλύτερα μέσω της ενσυναίσθησης, της ευελιξίας και της προσαρμοστικότητας σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται, σεβόμενοι τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των γενεών.

Mindfulness & Wellbeing στην Εργασία: Ομιλία από τη Μυρτώ Λεγάκη

H Μυρτώ Λεγάκη, Mindful Leadership & Corporate Wellbeing Expert μίλησε για τη σύνδεση του wellbeing και της παραγωγικότητας στην εργασία μας, καθώς και εταιρικά προγράμματα και επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές που εφαρμόζονται σε οργανισμούς για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της αλλαγής «από μέσα». Αναφέρθηκε στην κρίση που βιώνει αυτή την περίοδο το εργατικό δυναμικό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, στον απόηχο της πανδημίας, με αποτέλεσμα αύξηση των ποσοστών burnout, μείωση του engagement αλλά και της αποτελεσματικότητας.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε βιωματικές ασκήσεις με στόχο την ρύθμιση του νευρικού συστήματος και την δημιουργία εσωτερικής ηρεμίας, που επιτρέπει την βελτίωση της παραγωγικότητας, της ψυχικής υγείας αλλά και της ευεξίας. Σημείωσε ότι προκειμένου να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τους εργαζομένους τους, είναι σημαντικό να επενδύσουν σε ολιστικά προγράμματα υποστήριξης που εστιάζουν στο βίωμα και όχι μόνο στη θεωρία.


Η σημασία της ψυχικής υγείας

Για το πώς «χτίζουμε» την ανθεκτικότητα και πώς να αντιμετωπίσουμε το burnout μίλησε ο Bruce Daisley, Workplace culture enthusiast, 2x Sunday Times bestseller, ex-Twitter VP μέσω της παρουσίασης του “Building Resilience”, ο οποίος επικεντρώθηκε στο σημαντικό ρόλο που παίζει η συλλογικότητα και η ενίσχυση της ενσυναίσθησης για την ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας.

Το δεύτερο μέρος της συνεδριακής ημέρας ξεκίνησε με την απάντηση σε ένα επίκαιρο πιο πολύ από ποτέ ερώτημα “How to stay sane in an insane world?” από την Helen Nicholson, CEO & Founder, The Networking Company, Best Selling Author, η οποία μοιράστηκε με το κοινό μυστικά και τρόπους για ένα ισορροπημένο work-life balance, αναδεικνύοντας τη σημασία αυτού για να μπορούμε να είμαστε τελικά πιο παραγωγικοί στην εργασία μας, καθώς και τη σημασία της στρατηγικής ανάκαμψης (“recovery strategy”) και του emotional και physical well-being για την προσωπική και επαγγελματική επιτυχία.

Ενδιαφέροντα panel discussions

Το πρώτο πολύ ενδιαφέρον panel discussion του συνεδρίου επικεντρώθηκε στη γνώση, τις εμπειρίες, τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις πάνω στο «καυτό» S του ESG, με τους συμμετέχοντες Έλενα Παπαδοπούλου, Chief Officer Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου ΟΤΕ, Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ, Φραγκίσκη Μελίσσα, Chief Human Resources Officer, Alpha Bank και Δημήτρης Καζάζογλου-Σκούρας, Group ESG Coordinator, Alpha Bank, να παρουσιάζουν τις δικές τους εμπειρίες από τους οργανισμούς στους οποίους εργάζονται. Μεταξύ όσον αναφέρθηκαν στο panel, η Ντέπη Τζιμέα ανέδειξε τις διαφορές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης από το ESG αναφορικά με τις δράσεις των οργανισμών και το κοινόστόχο και στη συνέχεια μαζί με την Έλενα Παπαδοπούλου αναφέρθηκαν στις δράσεις που ακολουθεί ο Όμιλος ΟΤΕ. Αντίστοιχα, η Φραγκίσκη Μελίσσα και ο Δημήτρης Καζάζογλου-Σκούρας παρουσίασαν τις δικές τους πρωτοβουλίες με στόχο την ενδυνάμωση του “S” επικεντρώνοντας στους ανθρώπους τους. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες τoυ panel έκαναν λόγο και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Το panel συντόνισε η Βερώνη Παπατζήμου, Partner, People Services Consulting, KPMG στην Ελλάδα.

Το δεύτερο panel discussion του 26th HR Symposium αφορούσε τις εκπαιδευτικές ακαδημίες. Η Πένη Γιαλακίδη, Resourcing & Development Assistant, Division Manager, Alpha Bank και ο Κώστας Μάρκου, Organizational Development Director, AB Βασιλόπουλος, παρουσίασαν το πώς μέσα από τις εκπαιδευτικές ακαδημίες περνάμε από το “Flux” στο “Flow”. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες του πάνελ αναφέρθηκαν στον σχεδιασμό και την οργάνωση των πρωτοβουλιών των ακαδημιών, στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν και στην απήχηση που είχαν οι ακαδημίες στους εργαζόμενους των οργανισμών τους. Τη συζήτηση συντόνισε η Τόνια Παρίση, Director, People Services Consulting, KPMG στην Ελλάδα.

Οι νέες έρευνες

Η Ρεβέκκα Παπαηλιού, Director, People Services, Consulting, KPMG στην Ελλάδα, παρουσίασε τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας της KPMG “Voice of the Candidate” και αναφέρθηκε στα κριτήρια εκείνα που προσελκύουν τους εργαζόμενους ώστε να αλλάξουν εργασία μεταξύ των οποίων είναι η ισορροπία μεταξύ προσωπικής ζωής-εργασίας, η δυνατότητα για την εξ αποστάσεως εργασία αλλά και η εξέλιξη στην εργασία τους. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις νέες τάσεις που ανέδειξε η έρευνα όσον αφορά στα κανάλια αναζήτησης εργασίας, καθώς και στο τι μπορεί να προβληματίζει τους υποψηφίους κατά τη διαδικασία των συνεντεύξεων.

Δείτε ολόκληρο τον απολογισμό του συνεδρίου εδώ.