"The craving mind"

Είτε είναι το τσιγάρο, τα social media, η αγάπη, ή το φαγητό, γιατί είναι τόσο δύσκολο να ξεπεράσουμε κακές μας συνήθειες και τον εθισμό; Πώς βοηθάει το mindfulness και ο διαλογισμός να απαλλαγούμε από τις κακές συνήθειες όπως το τσιγάρο, το στρες, …

Είτε είναι το τσιγάρο, τα social media, η αγάπη, ή το φαγητό, γιατί είναι τόσο δύσκολο να ξεπεράσουμε κακές μας συνήθειες; Υπάρχει κάποιος τρόπος να κατακτήσουμε τις έξεις και τις συνήθειες που ξέρουμε ότι είναι επιβλαβείς για την υγεία μας; Αυτό το βιβλίο παρέχει πρωτοποριακές απαντήσεις στις πιο σημαντικές ερωτήσεις σχετικά με τον εθισμό.

Ο Δρ. Judson Brewer, ψυχίατρος και νευροεπιστήμονας που έχει μελετήσει την επιστήμη των εθισμών τα τελευταία 20 χρόνια, αποκαλύπτει πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις ίδιες διαδικασίες που μας κάνουν να εθιζόμαστε, για να ξεφύγουμε από τους εθισμούς μας.

Μερικά μεταφρασμένα αποσπάσματα από το βιβλίο:

  • “Όταν ξύνουμε την πληγή και υποκύπτουμε στους εθισμούς μας, δεν επιτρέπουμε στην πληγή να επουλωθεί. Όταν όμως βιώνουμε την ωμή ποιότητα της φαγούρας ή τον πόνο της πληγής και δεν την ξύνουμε, στην πραγματικότητα επιτρέπουμε στην πληγή να επουλωθεί. Έτσι λοιπόν, όταν δεν υποκύπτουμε στους εθισμούς μας, στην ουσία θεραπεύουμε τον εαυτό μας σε πολύ βαθύ επίπεδο.” - Pema Chodron

  • Το Mindfulness είναι η επίγνωση, να βλέπουμε ξεκάθαρα τι σημαίνει όταν πιανόμαστε στις συνήθεις συμπεριφορές μας και έπειτα μέσα από αυτό, απογοητευόμαστε από αυτές. Με τον καιρό, καθώς μαθαίνουμε να βλέπουμε όλο και πιο καθαρά τα αποτελέσματα των πράξεών μας, αφήνουμε πίσω τις παλιές συνήθειές μας και διαμορφώνουμε καινούριες. Το παράδοξο είναι ότι το mindfulness είναι μόνο να ενδιαφερόμαστε, να ερχόμαστε πιο κοντά, με αυτό που συμβαίνει στο νου και στο σώμα μας. Είναι στην πραγματικότητα αυτή η διάθεση να στραφούμε προς την ίδια μας την εμπειρία αντί να προσπαθούμε να κάνουμε τις ορμές μας να εξαφανιστούν το γρηγορότερο δυνατόν.

  • Αυτό σχετίζεται με αυτό που ονομάζεται observer effect στη φυσική. Το φαινόμενο κατά το οποίο η πράξη της παρατήρησης, ειδικά στο υποατομικό επίπεδο, αλλάζει αυτό το οποίο βρίσκεται υπό παρατήρηση. Με άλλα λόγια, όταν παρατηρούμε (και σημειώνουμε) τις σωματικές αισθήσεις που προκύπτουν όταν νιώθουμε τη λαχτάρα για κάποιον από τους εθισμούς μας, γραπωνόμαστε ολοένα και λιγότερο σε αυτό το φαύλο κύκλο, μόνο και μόνο μέσα από την παρατήρηση.

  • Όταν βλέπουμε ξεκάθαρα τι παίρνουμε από τις συνήθειές μας, μας βοηθάει να τις καταλάβουμε σε βαθύτερο επίπεδο, να γνωρίσουμε βαθειά στα κόκκαλά μας, χωρίς να χρειάζεται να πιέσουμε τον εαυτό μας να εξαφανίσει αυτή τη συνήθεια.

Προτείνουμε να διαβάστε τα εξής σχετικά άρθρα στο blog μας:


14.png

Εντάξτε τη θεραπευτική πρακτική mindfulness στη ζωή σας

Το πρόγραμμα Mείωσης Άγχους με βάση το Mindfulness που εφαρμόζεται σε νοσοκομεία και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, για πληθώρα από ιατρικές και ψυχολογικές παθήσεις (κατάθλιψη, άγχος, κρίσεις πανικού, υπέρταση, καρκίνος, αυτοάνοσα, burnout).


One Breath Mindfulness Center Blog, άρθρα, ενσυνειδητότητα, διαλογισμός, υγεία, ψυχική υγεία, mindfulness, Μυρτώ Λεγάκη