No feeling is final

20.png

Πολλές φορές όταν βιώνουμε δύσκολα και δυσάρεστα συναισθήματα νιώθουμε εγκλωβισμένοι, πιστεύοντας ότι θα μείνουν για πάντα. Κι όμως, σύμφωνα με τις έρευνες, η διάρκεια ζωής ενός συναισθήματος στη φυσιολογία του ανθρώπου είναι κατά μέσο όρο μόλις 90 δευτερόλεπτα. Οι σωματικές αισθήσεις που τα συνοδεύουν - η αδρεναλίνη, η αίσθηση ζεστασιάς στο πρόσωπο, το σφίξιμο στο στομάχι ή το λαιμό, η καρδιά που χτυπά γρήγορα - αναδύονται και μετά ησυχάζουν.

Αυτό που κάνει τα συναισθήματά μας να διαρκούν περισσότερο είναι οι σκέψεις και οι ιστορίες που δημιουργούμε με το νου μας σχετικά με αυτά - συνήθως σκεφτόμαστε ότι θα έπρεπε τα πράγματα να είναι αλλιώς, ότι δεν κάναμε τα πράγματα καλά, ή ότι κανείς δεν μας καταλαβαίνει. Τα συναισθήματα αναζωπυρώνονται μέσα από καταστροφικές σκέψεις και δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο που κάνει την εμπειρία μας ακόμη πιο δύσκολη. Όμως όσο δυσάρεστο και αν είναι ένα συναίσθημα τη στιγμή που το βιώνουμε, κάποια στιγμή θα αλλάξει. Αρκεί για λίγο να το παρατηρήσουμε και να κάνουμε χώρο να το βιώσουμε όπως είναι. ⁠

Την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι δυσάρεστο μπορείτε να δοκιμάσετε να παρατηρήσετε το πώς εκδηλώνεται αυτό το συναίσθημα στο σώμα σας. Πού εντοπίζετε την επίδρασή του; Πολλές φορές είναι σφίξιμο στο στομάχι ή στο στήθος ή στο λαιμό σαν κόμπος. Μείνετε λίγο παρατηρώντας αυτή τη σωματική αίσθηση και το συναίσθημα χωρίς να κρίνετε την εμπειρία σας, με ενδιαφέρον και αποδοχή απλά παρατηρείστε τι νιώθετε στο σώμα. Τι γίνετε όσο συνεχίζετε να το γνωρίζετε; Δείτε αν αλλάζει κάτι. Τις περισσότερες φορές, κάτι μετακινείται, μεταμορφώνεται, μετουσιώνεται σε κάτι διαφορετικό.

Κανένα συναίσθημα δεν είναι οριστικό.⁠



Mindfulness Essentials Workshop

Μάθετε απλούς τρόπους να διαχειρίζεστε δύσκολα συναισθήματα μέσα από τη θεραπευτική πρακτική mindfulness.