ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 

Θέλω να ξεκινήσω να εξασκούμαι και να εντάξω το mindfulness στη ζωή μου. Ποιό είναι το πρώτο βήμα;

Προσφέρουμε διαφορετικά προγράμματα mindfulness και μπορείτε να τα δείτε όλα εδώ. Εάν θέλετε να εμβαθύνετε ώστε να εντάξετε την πρακτική στην καθημερινότητά σας και να αποκομίσετε σημαντικά οφέλη, προτείνουμε να παρακολουθήσετε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα: το πλήρες πρόγραμμα Μείωσης Άγχους με βάση το Mindfulness (8 εβδομάδες) που διοργανώνεται 3 φορές το χρόνο (Οκτώβριο, Μάρτιο, Ιανουάριο) ή το Mindfulness Immersion (5 εβδομάδες) που συνήθως διοργανώνεται μια φορά το χρόνο στα τέλη Μαίου. Μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμά που περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες εδώ.

Επίσης διοργανώνουμε σύντομα εισαγωγικά ομαδικά σεμινάρια για να γνωρίσετε τις αρχές τις πρακτικής mindfulness. Τα δύο δημοφιλή σύντομα σεμινάριά μας είναι τα Mindfulness Essentials και A Day of Mindfulness και διοργανώνονται από Οκτώβριο έως Ιούνιο σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.

Εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε κάποιο από τα ομαδικά προγράμματά μας, υπάρχει η δυνατότητα ατομικών μαθημάτων. Επικοινωνήστε μαζί μας στο info@onebreath.eu.


Σε ποιο χώρο γίνονται τα μαθήματα;

Τα μαθήματά μας διοργανώνονται σε διάφορες περιοχές της Αθήνας αλλά και online. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο ημερολόγιο δραστηριοτήτων μας.


Πώς μπορώ να ενημερώνομαι για τις δραστηριότητές σας;

Ο πιο άμεσος τρόπος ενημέρωσης είναι μέσω του newsletter που στέλνουμε κάθε μήνα στο οποίο μπορείτε να εγγραφείτε εδώ. Συστήνουμε επίσης να εγγραφείτε στη σελίδα μας στο Facebook όπου αναρτώνται όλες οι διοργανώσεις μας.


Ποια είναι η διαδικασία για να παρακολουθήσω το πρόγραμμα MBSR;

Για να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα Μείωσης Άγχους με βάση το Mindfulness (MBSR) είναι απαραίτητο να παρακολουθήσετε μια από τις ανοιχτές ενημερωτικές παρουσιάσεις που γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα πριν την έναρξη των κύκλων (και online) και να κάνετε μια σύντομη προσωπική συζήτηση με την εκπαιδεύτρια. Μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμά μας εδώ.


Μπορώ να κάνω ένα “δοκιμαστικό” πριν κάνω εγγραφή στο πρόγραμμα MBSR;

Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε το πώς εξασκούμαστε σε αυτή την πρακτική και να αποφασίσετε αν σας ταιριάζει, είναι να παραλουθήσετε την ενημερωτική παρουσίαση που είναι ανοιχτή σε όλους και γίνεται πριν από κάθε προγραμματισμένο κύκλο προγράμματος MBSR.

Επίσης, κάθε μήνα διοργανώνουμε μια ανοιχτή συνάντηση για όλη την κοινότητά μας που έχουμε ονομάσει One Breath One Community, όπου εξασκούμαστε μαζί και συζητάμε μετά την πρακτική. Μπορείτε να δείτε τις επόμενες προγραμματισμένες διοργανώσεις εδώ.


Αυτή τη περίοδο έχω κάποιον τραυματισμό/ασθένεια που με δυσκολεύει (πχ. δεν μπορώ να καθίσω στο έδαφος ή να κάνω yoga). Μπορώ να παρακολουθήσω τα μαθήματα;

Φυσικά! Τα μαθήματά μας γίνονται με πολύ μεγάλο σεβασμό και προσαρμόζονται ανάλογα με τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει ο κάθε ασκούμενος, επομένως δεν υπάρχει περιορισμός. Το πρόγραμμα Μείωσης Άγχους με βάση το Mindfulness εξάλλου σχεδιάστηκε για ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας. Ένα μέρος του μαθήματος έχει να κάνει με το να βοηθήσουμε κάθε συμμετέχοντα να προσαρμόσει την πρακτική στις δικές του ανάγκες και στους δικούς του περιορισμούς, με σεβασμό και καλοσύνη. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@onebreath.eu.


Μπορώ να συμμετέχω αν αυτή την περίοδο λαμβάνω αντικαταθλιπτική ή άλλη φαρμακευτική αγωγή;

Δεν υπάρχει περιορισμός τέτοιου είδους και συχνά η πρακτική mindfulness λειτουργεί συμπληρωματικά με φαρμακευτικές θεραπείες. Εάν αυτή την περίοδο αντιμετωπίζετε έντονα ψυχολογικά προβλήματα, συστήνουμε να ενημερώσετε πρώτα τον θεράποντα ιατρό σας πριν ξεκινήσετε κάποιο πρόγραμμα και ενημερώστε μας σχετικά με την κατάστασή σας ή τους προβληματισμούς σας. Συχνά δουλεύουμε σε συνεργασία με θεράποντες ιατρούς και ψυχολόγους/ψυχιάτρους ώστε να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή υποστήριξη.


Είναι το mindfulness θρησκευτική πρακτική;

Το mindfulness είναι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδος εκπαίδευσης που έχει κοσμικό χαρακτήρα και τα οφέλη της έχουν επιβεβαιωθεί από χιλιάδες επιστημονικές έρευνες. Αναπτύχθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασσαχουσέτης από τον Δρ. Jon Kabat-Zinn με στόχο να βοηθήσει και να θεραπεύσει ασθενείς, ανθρώπους και όχι χριστιανούς, ινδουιστές ή βουδιστές.

Στα μαθήματα mindfulness δεν χρησιμοποιείται καμία θρησκευτική/πνευματική ορολογία ή διδασκαλία, κανένας θρησκευτικός συμβολισμός. Εξασκούμαστε πολύ απλά εστιάζοντας στην αναπνοή, τις αισθήσεις στο σώμα και άλλες φορές έχοντας τις σκέψεις ή τα συναισθήματα ως αντικείμενο της προσοχής μας, παρατηρώντας τα φαινόμενα που συμβαίνουν κάθε στιγμή με αποδοχή, χωρίς κριτική. Είναι μια τεχνική που αναπτύσσει δεξιότητες εστίασης και διαχείρισης άγχους και δύσκολων καταστάσεων και με κανένα τρόπο δεν αποτελεί θρησκευτική πρακτική, ούτε αποκλείει ή ανταγωνίζεται με κάποιον τρόπο τέτοιες πρακτικές.    


Χρειάζεται να έχω εμπειρία;

Δεν είναι απαραίτητη καμία προηγούμενη εμπειρία με διαλογισμό, yoga, τεχνικές συγκέντρωσης ή άλλες πρακτικές ενσυνειδητότητας. Τα προγράμματά μας είναι σχεδιασμένα προσεκτικά με υποστηρικτική καθοδήγηση ώστε να είναι προσβάσιμα σε όλους.


Από ποιο φορέα πιστοποίησης προσφέρεται το πρόγραμμα MBSR που διδάσκετε;

Το πρόγραμμα MBSR διδάσκεται από πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια του Κέντρο Mindfulness του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. Η βεβαίωση παρακολούθησης που χορηγεί το κέντρο μας είναι και αυτή εγκεκριμένη από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης και μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για οποιαδήποτε περαιτέρω επαγγελματική εκπαίδευση στο εξωτερικό. Σημειώστε ότι η παρακολούθηση του προγράμματος MBSR δεν αποτελεί επαγγελματική εκπαίδευση και δεν προετοιμάζει ούτε πιστοποιεί τους συμμετέχοντες να διδάξουν το πρόγραμμα MBSR σε τρίτους.


Ενδιαφέρομαι να εκπαιδευτώ ώστε να διδάσκω mindfulness. Πώς μπορώ να μάθω περισσότερα;

Η διαδικασία πιστοποίησης από έγκυρους οργανισμούς, όπως είναι το Κέντρο Mindfulness του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και το Πανεπιστήμιο Brown στην Αμερική, είναι μακρόχρονη και πολύ απαιτητική. Ταυτόχρονα μπορεί να προσφέρει μεγάλη ηθική ικανοποίηση σε όσους δεσμευθούν να συνεισφέρουν για έναν καλύτερο κόσμο μέσα από αυτή την πρακτική.

Υπάρχουν αρκετοί οργανισμοί εκπαίδευσης mindfulness παγκοσμίως με διαφορετικά επίπεδα ποιότητας διδασκαλίας και κύρους, κανένας ακόμη όμως πιστοποιημένος οργανισμός στην Ελλάδα όσο γνωρίζουμε. Το κέντρο μας θα παρέχει στο μέλλον αυτή τη δυνατότητα. Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο βήμα για οποιαδήποτε επαγγελματική εκπαίδευση στο mindfulness είναι η παρακολούθηση του προγράμματος Μείωσης Άγχους με βάση το Mindfulness 8 εβδομάδων από πιστοποιημένο εκπαιδευτή και η συνεχόμενη καθημερινή προσωπική πρακτική mindfulness τουλάχιστον 2 ετών καθώς και η συμμετοχή σε silent retreats.

Επομένως προτείνουμε να ξεκινήσετε κάνοντας συστηματική εξάσκηση ώστε να ανακαλύψετε όλα τα οφέλη του mindfulness για τον εαυτό σας σε βάθος χρόνου, αλλά και τις δυσκολίες που αναπόφευκτα θα συναντήσετε στην πρακτική σας. Αν δείτε ότι η αγάπη σας για την πρακτική διατηρείται ζωντανή και το κάλεσμά σας να διδάξετε είναι δυνατό, θα χαρούμε να σας υποστηρίξουμε στην επαγγελματική εξέλιξή σας.


Με ενδιαφέρει να εισάγω το mindfulness στην εταιρία που δουλεύω. Τι χρειάζεται να κάνω;

Έχουμε μεγάλη εμπειρία στη διεξαγωγή προγραμμάτων mindfulness και συνειδητής κίνησης για οργανισμούς διαφόρων κλάδων και μεγέθους. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα εταιρικά προγράμματα mindfulness και holistic wellness καθώς και απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που λαμβάνουμε σχετικά με το mindfulness για εταιρίες.

Γενικώς τα προγράμματά μας μπορεί να είναι από σύντομες ενημερωτικές παρουσιάσεις, μέχρι ενέργειες ευαισθητοποίησης και εκτενή προγράμματα εκπαίδευσης στα πλαίσια ευρύτερων προγραμμάτων corporate wellness ή οργανωσιακής υγείας. Μπορούμε να συζητήσουμε ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε μια αναγνωριστική συνάντηση. Επικοινωνήστε μαζί μας στο info@onebreath.eu ή τηλεφωνικά στο (211) 4155.111.


Με ενδιαφέρει να δουλέψω στο κέντρο σας. Τι δυνατότητες υπάρχουν;

Πάντα ψάχνουμε ανθρώπους που αγαπούν την πρακτική για να εντάξουμε στην ομάδα μας. Μπορείτε να βρείτε τις ανοιχτές θέσεις που υπάρχουν εδώ.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα για internships και volunteering στα ανοιχτά events μας. Εάν ενδιαφέρεστε να γίνετε μέρος της ομάδας μας, στείλε μας το βιογραφικό σας στο careers@onebreath.eu και θα σας απαντήσουμε σύντομα.


Με ενδιαφέρει η επιστημονική έρευνα σχετικά με το mindfulness. Υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας;

Υποστηρίζουμε ένθερμα κάθε επιστημονική έρευνα σχετικά με τα οφέλη της πρακτικής. Είμαστε στη διάθεσή σας να συζητήσουμε τις ανάγκες της έρευνας που σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε και να συμμετέχουμε στο εκπαιδευτικό σκέλος της. Επικοινωνήστε μαζί μας στο info@onebreath.eu.


Έχω γραφτεί στο newsletter αλλά δε λαμβάνω τα email σας.

Προκειμένου να λαμβάνετε σωστά τα μηνύματά μας, προσθέστε τη διεύθυνση info@onebreath.eu στις επαφές σας και ελέγξτε το φάκελλο Spam/Promotions στο πρόγραμμα email που χρησιμοποιείτε (Gmail, Hotmail κλπ). Για περισσότερη βοήθεια σχετικά με αυτό το θέμα θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες εδώ. Ακόμη και αν έχετε ήδη λάβει κάποια email μας σωστά, είναι καλό να κάνετε αυτή τη διαδικασία ώστε να διασφαλίσετε ότι και στο μέλλον θα λαμβάνετε κάθε email.

Εάν έχετε εγγραφεί στο newsletter δηλώνοντας το εταιρικό email σας, υπάρχει περίπτωση το firewall της εταιρίας όπου εργάζεστε να μπλοκάρει τα μηνύματα. Προτείνουμε να επικοινωνήσετε με το τεχνικό τμήμα της εταιρίας σας ή να εγγραφείτε ξανά στο newsletter με το προσωπικό σας email αυτή τη φορά.